Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Fájnak Putyin oligarcháinak a legújabb szankciók

2018.04.09. 14:48

Eléggé fájnak az orosz gazdaságnak az Egyesült Államok kiszabott legújabb szankciók, amelyeknek hatására az orosz tőzsdén négy éves mélypontra estek az árfolyamok és a rubel árfolyama is bezuhant, az orosz tulajdonú cégek árfolyamai pedig a világ több részvénypiacán is nagyon visszaestek. A legújabb szankciók 7 kormányközeli oligarchát, 12 céget és 17 magas beosztású orosz kormánytisztviselőt érintenek. 

Az új amerikai szankciók egyik célpontja az az Oleg Gyeripaszka, aki a Putyin fő kritikusának számító Alexei Navalnij egyik nagy leleplező videójának is a főszereplője volt és aki miatt félő volt, hogy egész Oroszországban betiltják a Youtube-ot és az Instragramot (nagyon érdekes volt a sztori, érdemes utánaolvasni).  Gyeripaszka alumíniumgyártó cége, a Rusal árfolyama a felére esett össze az hongkongi tőzsdén, egy másik, Londonban bejegyzett cége, az EN+ pedig 25 százalékot vesztett az értékéből.

A kormányközeli oligarcha cégeit a szankciók és az árfolyamesés miatt a fizetésképtelenség fenyegeti, hasonlóan egy másik orosz mágnás, Viktor Veszelberg cégeihez. A Rusal például az amerikai lépések miatt nem tud dollárban törleszteni az abban fölvett hiteleit, mert így amerikai bankoknak is részt kellene vennie a tranzakciókban, amit mostantól tilt az amerikai kormány.

 Az orosz kormány már bejelentette, hogy valamilyen formában megpróbálja majd kisegíteni a bajba jutott oligarchák cégeit, de hogy hogyan, azt még nem tudni. A Bloomberg szerint mindenesetre elképzelhető, hogy az orosz állami bankok nem akarják majd felvállalni azt a kockázatot, hogy kölcsönadjanak a bajba jutott, csőd szálén táncoló ipari óriáscégeknek. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?