Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

24.hu: online kasszákat akar minden airbnb-be a NAV

2018.04.10. 14:51

Még az idén kötelezővé tehetik a NAV-hoz bekötött online kassza bevezetését az összes magyar turisztikai szálláshely üzemeltetője számára, beleértve az Airbnb-n hirdetett szálláshelyeket és a sátorhelyeket kínáló kempingeket is - írja a 24.hu.

A portál információi szerint azokat a szálláshelyeket, amelyek megpróbálják kijátszani a szigorítást, a NAV három hónapra bezáratná a tervek szerint. A szigorításért cserébe a Magyar Turisztikai Ügynökség azt javasolja a kormánynak a portál szerint, hogy  a szálláshelyek áfáját 18-ról 5 százalékra vinnék le. 

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója korábban arról beszélt, hogy az országban nagyjából 60 ezer szálláshely működik bejelentés nélkül, ezek kifehérítését segíthetné elő a kötelező online kassza. 

A lakásukat Airbnb-n kiadókat a NAV eddig kedvezményes adózással igyekezett rávenni arra, hogy fizessenek rendesen közterhetek. A lakásukat rövid távra kiadók 2017-ben is választhatták a tételes átalányadózást, aminek az a lényege, hogy bérbe adott szobánként évente fix összegű, 38.400 forintos adó megfizetésére köteles a bérbeadó. Ez a lehetőség tavaly csak akkor volt igénybe vehető, ha legfeljebb egy lakásban és azon belül legfeljebb nyolc szobában történt az egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység. Tavaly novemberben viszont az Országgyűlés egy olyan javaslatcsomagot tárgyalt, ami három lakásra terjesztené ki a kedvezményes adózást. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?