Jolán
2 °C
4 °C

Pert vesztett egy fideszes politikus a Heinekennel szemben

2018.04.10. 09:02

Első fokon pert vesztett a Heinekennel szemben a választásokon is elbukott Menczer Erzsébet fideszes politikus, aki a vörös csillag használata miatt perelte a holland sörgyártó céget a Győri Törvényszéken – írja a Kisalföld. A Szabó Tímeával szemben alulmaradt kormánypárti politikus azon az alapon perelte be a céget, hogy a magyarsághoz kapcsolódó személyiségi jogait sérti a vörös csillag márkajel, ami egyértelműen a kommunizmust juttatja mindenkinek az eszébe.

A Heineken szerint viszont az 5 ágú csillag a négy elemet (föld, levegő, tűz, víz) és a „mágikus elemet” jelképezi, ezt a cég már 1889 óta használja, és semmi köze nincs a kommunizmushoz. A bíróságot viszont nem ez az eredettörténet hatotta meg, a döntés szerint azért utasították el Menczer keresetét, mert a fideszes politikus személyiségi jogait a polgári törvénykönyv szerint csak akkor sértené meg a Heineken, ha Menczer személyében is érintett lenne.

Azt is hozzátette a bíró a döntésében, hogy bár tény, hogy a vörös csillag egy kommunista jelkép, emellett más jelentései is vannak, és ha sörös dobozon van, akkor nem hozható feltétlenül összefüggésbe a kommunizmussal. 

A döntés még nem jogerős, Menczernek 15 napja van, hogy eldöntse, szeretne-e még pereskedni a Heinekennel. Akárhogy is, nem biztos, hogy a cég megúszhatja ennyivel, a Heineken ugyanis már egy ideje a kormány bögyében van, Lázár János egy ponton a cég söreinek bojkottjára szólított fel, a parlament pedig egy külön Heineken-törvényben akart kibabrálni a Soproni sört is gyártó multival. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?