Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

27 százalékkal drágult a tojás tavaly óta

2018.04.10. 10:57

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára nőtt- ezt jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak.

Átlag fölött drágultak az élelmiszerek, ebben még érződik a tavaly őszi áremelések hatása is. Februárhoz viszonyítva átlag fölött emelkedett a friss zöldségek és gyümölcsök ára. Az üzemanyagárak ugyanakkor havi és éves összevetésben is csökkentek.

Tavaly márciushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, 0,2 százalékponttal gyorsabban a februárinál. Ezen belül

  • a tojás 27,
  • a vaj, vajkrém 14,2,
  • a száraztészta 11,1,
  • a tejtermékek 6,9,
  • a tej 5,9,
  • a kenyér 5,6 százalékkal drágult,
  • a cukor viszont 18,1 százalékkal olcsóbb lett.

A a dohányáruk ára átlagosan 10,4 százalékkal nőtt egy év alatt, a szeszes italok ára 3,3 százalékkal emelkedett. A háztartási energia 1,4, ezen belül a tűzifa 13,3, a palackos gáz 5,4 százalékkal drágult. Az áram, a vezetékes gáz és a távfűtés ára nem változott.

Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, üzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,4, ezen belül az üzemanyagokért 2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, az árucsoport árszintjét a tankönyvek árának szeptember óta tartó 58,7 százalékos zuhanása jelentősen lehúzta. 

A tartós fogyasztási cikkek ára 1,2 százalékkal csökkent, legjobban a használt autók ára esett 9,7 százalékkal, míg az új autók 2,1 százalékkal drágultak. A telefonok, számítógépek 4,1 százalékkal lettek olcsóbbak tavaly március óta. 

A szolgáltatások tarifái átlagosan 1,1 százalékkal emelkedtek, ezen belül

a lakbérek 4,3 százalékkal emelkedtek,

a háztartási szolgáltatások 6,8 százalékkal drágultak, a belföldi üdülés 8,1 százalékkal kerül többe, a telefonálás, internethasználat 6,6 százalékkal olcsóbb lett.

Az első negyedévben is 2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,5 százalék volt, az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedett a változékony árú termékektől megtisztított szűkebb kosárra számolt árszínvonal.

Februárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal emelkedett. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,8, a száraztészta 1,7, a péksütemények 1,2 százalékkal többe, a tojás 6,5, a cukor 2,8 százalékkal kevesebbe került.

A tartós fogyasztási cikkek ára 0,2, az egyéb cikkeké 0,5 százalékkal csökkent, utóbbin belül a üzemanyagokért 1,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.