Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mészáros és barátai már több mint 350 milliárdot nyertek az idén

O5A3199
2018.04.12. 15:40

Ha kíváncsi lenne, hogy mely vállalkozók vagy cégek nyerték a legtöbb közbeszerzést eddig az idén,akkor szerencséje van, mert az Átlátszó.hu összeszámolta. A portál egész pontosan arról közölt egy összeállítást, hogy ki nyerte eddig idén a legtöbb pénzt Magyarországon közbeszerzéseken. A vizsgálat eredménye pedig rögtön egy meglepetéssel szolgál:

Mészáros Lőrinc csak a második az idei közbeszerzések legnagyobb nyertesei közül.

Az első a NER leggazdagabb polgármesterének barátja és üzlettársa, Szijj László, akinek cégei, mint a Duna Aszfalt,  az év első három hónapjában 145,6 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el, nagyjából 6 milliárddal többet, mint Mészáros cégei. 

Mészáros Lőrinc egyre bővülő cégbirodalma 140 milliárd forintot nyert állami közbeszerzéseken, ennek 99 százaléka uniós beruházás.

A harmadik helyen szintén Mészáros Lőrinc egyik üzlettársa, Varga Károly 79,5 milliárd forinttal, akinek a felcsúti Zuckerberggel és Szijj Lászlóval is voltak közös cégei, igaz, ők már kölcsönösen kiszálltak egymás vállalataiból. Ettől még a Szijj László-féle Duna Aszfalt szívesen alakít konzorciumot a Varga Károly-féle Hódút Zrt-vel. Együtt építi például a két cég az M30 autópálya Miskolc-Tornyosnémeti közötti szakaszának egyik részét majdnem 64 milliárd forintért. Szijj, Varga és Mészáros Lőrinc kapcsolatairól itt írtunk részletesebben.

A közbeszerzési nyertesek top 10-es listáján szerepel még a Mészáros Lőrinc cégeivel szintén gyakran közreműködő Záév építőipari cég, a szintén építőiparban nyomuló WHB csoport, a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. De nem csak építőipari vállalatok nyertek sokat már az idén: erősen lemaradva, de azért még fölfért a 10-es listára a kormány két kedvenc reklámipari vállalkozója, Kuna Tibor és Csetényi Csaba, akik cégeikkel 2,6 és 1,7 milliárdot zsebeltek be, és a kormány kedvenc őrző-védő cége, a Valton is.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)