Negyedmillió eurót kérne vissza az OLAF a Fidesz-irodává vált látogatóközpont miatt

2018.04.12. 09:58

Még a választások előtt írtunk arról fehérgyarmati Fidesz-irodáról, ami kapcsán vizsgálódott az OLAF, az EU csalás elleni hivatala, ugyanis az épületet egy oktatási célra tervezett látogatóközpontra kapott pénzből építtette egy alapítvány. A Népszava most azt írja, az OLAF azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy 250 ezer euró, vagyis köze 78 millió forintot kérjen vissza a pártirodává alakult látogatóközpont miatt. 

A látogatóközpont egy  160 milliós projekt keretében épült, amelynek célja „Fehérgyarmat kistérségek természeti értékeinek bemutatása és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra létrehozása" volt. Erre egy bizonyos Szivárvány közalapítvány még 2010-ben pályázott egy másik alapítvánnyal közösen. A Szivárvány kuratóriumának pedig történetesen tagja a térség fideszes vasárnap újra győzedelmes országgyűlési képviselőjének, Tilki Attilának a felesége, Tilkiné Tarpai Anikó. A projekt keretében 2012-ben fel is épült a látogatóközpont, ahová viszont most a Fidesz helyi irodája költözött.

Az ügyről először cikkező Népszava írt az OLAF-nak és azt a választ kapták, hogy a fehérgyarmati projektben felmerülő szabálytalanságok vizsgálatát 2014-ben lezárták, a pénzügyi javaslatukat tartalmazó zárójelentést pedig eljuttatták az Európai Bizottság Regionális Fejlesztési Főigazgatóságának. Ebben azt javasolták, hogy az EU kérje vissza a 250 ezer eurót, amelyet a projektre adott.