Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Februárban is bővült az építőipar

2018.04.13. 10:13

Februárban az építőipari termelés volumene 26 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a kiugró januári 43,2 százalék után - ez látszik a KSH legfrissebb adataiból. A januárihoz mérten viszont 5 százalékkal csökkent az építőipar termelése  a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított index szerint.

A szektort még mindig az útépítéseket, vasútfelújításokat és hasonló projekteket magába foglaló "egyéb építmények" kategóriája húzza, ezeknél 40,1 százalékkal nőtt a termelés. De azért a házakat, lakóingatlanokat és hasonlókat is magába foglaló "épületek" kategóriában is bővült a termelés, egész pontosan 19,8 százalékkal . 

Az év első két hónapjában az építőipari termelés 33,5 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához hasonlítva.  Ez alapján Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az idén legalább 15-20 százalékos növekedésre lehet számítani az épület- és lakásépítések dinamikájától függően. 

Balogh László ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre égetőbbé válik a lakásépítéseket érzékenyen érintő áfakérdés. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis csak a 2019 végig elkészült lakásokra vonatkozik a kedvezményes, 5 százalékos áfa. Márpedig több lakásfejlesztő a kapacitáshiány miatt kénytelen volt már most átütemezni a kivitelezést és több átadás 2020 utánra csúszhat, ami - ha érvényben maradnak a mostani szabályok - a vevők számára több mint 20 százalékos áremelkedést jelenthet. A lakásépítési kedvet is befolyásolja az áfa körüli bizonytalanság, erre utal, hogy februárban az épületépítésekre vonatkozó új szerződések 46 százalékkal esett vissza éves szinten.