Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elmaradhat a lomtalanítás száz településen

2018.04.16. 08:27

Annyira leromlott a Zöld Híd B. I. G. G. Nonprofit Kft. gyűjtőautóinak állapota, hogy a társaság kénytelen ideiglenesen felfüggeszteni az általa ellátott településeken a lomtalanítást – tudta meg a Világgazdaság a cégtől. Gyenes Szilárd megbízott ügyvezető igazgatótól arról tájékoztatta a lapot, hogy a kft. már értesítette is az önkormányzatokat erről. 

2017. január 1-jén 53 településsel 40 ezer háztartást csatolt a hulladékgazdálkodási rendszeréhez a Zöld Híd, de az erőforrásait csak részben tudta növelni, így most 99 településen dolgozik 43 gyűjtőautóval, ebből 13-at bérel. 

A cég saját autói átlagosan 11 évesek, az állapotuk leromlott,

elhasználódásukat pedig gyorsította, hogy minden évben április 1-jétől november 31-ig sokszor napi 14-16 üzemórát dolgoztak, két műszakban – írtja a Világgazdaságnak Gyenes.

Az ilyen korú gyűjtőautók nagy része ilyen sok üzemórával éppen csak alkalmas a napi rendszerességű igénybevételre. Ráadásul a járművek felépítményeinek javítása speciális feladat, de alig van erre szakosodott és felkészült műhely. Tavaly a társaság mégis felújított nyolc autót, de további nyolc teljes és még négy részleges felújításra vár, ezek csökkentett kapacitással tudnak hulladékot gyűjteni, általában a gyűjtő- és tömörítőtér lemezfelületeinek hibája miatt.

A lomtalanításkor viszont éppen ezekre a berendezésekre van a legnagyobb szükség a begyűjtött tárgyak mérete, súlya és tömörsége miatt.

A már eleve korlátozással használt járművek végleges meghibásodása esetén tehát a rendszeres vegyeshulladék-gyűjtés kerülhet veszélybe.