Judit
3 °C
7 °C

Személyre szabottnak látszó tenderen szerez be jegyautomatákat a MÁV

2018.04.16. 12:02 Módosítva: 2018-04-16 12:18:56

A MÁV nagyon furcsa közbeszerzéssel ötszörözi meg jegykiadó automatái számát – írja a G7.hu. A MÁV Start a februári kiírás szerint 375 berendezést biztosan vesz, és további 110-re opciót tart fenn. A bővítését 4,7 milliárd forintnyi uniós pénzből finanszírozzák, ebből a korábbi tapasztalatok alapján elvileg mind a 485 berendezésnek ki kellene jönnie, a MÁV úgy kalkulál, jövő nyáron már üzembe is állnak. 

A tender viszont tartalmaz érdekességeket a lap beszámolója szerint. A pályáztatással kapcsolatban konfliktus is volt, az egyik ajánlattevő előzetes vitarendezést kezdeményezett, és sok kérdést kapott MÁV a műszaki feltételek miatt is, ugyanis több olyan technikai elvárást megfogalmaztak a kírásban, amit a jelenleg már meglévő 110 gépük teljesít, más készülékek azonban nem feltétlenül – mondták a lapnak iparági források. Ráadásul a furcsa technikai feltételek használhatóság szempontjából nem is mindig jelentenek különbséget, egyszerűen mert más elven működnek a gépek.

Ezek a feltételek az Aquisnak kedveznek, amely a MÁV eddigi hasonló tenderét is elnyerte még 2012-ben, ekkor (majd két évvel később újra) a gépek darabját 8,3 millióért szállították le. Az akkor nyertes céget, az Aquis Informatikai Zrt-t azóta átnevezték, jelenleg pedig felszámolás alatt áll, de a készülékeket már 6 éve is az az Aquis Innovo tervezte, illetve gyártotta, amely a mostani közbeszerzésen is elindult. A két vállalat pedig ugyanahhoz az üzleti körhöz tartozik.

Ráadásul a tenderen csak olyan szereplőket engedett pályázni a kiírás, amelyek ennél nem régebben legalább 100 ilyen berendezést leszállítottak egy szerződés keretében. Ez is az Aquisra szabott feltételnek tűnik, hiszen ők 2012 végén kötöttek szerződést a MÁV-val 110 készülékre. A cikk szerint az Aquis egy korábbi vezetője, Velősy György jelenleg a MÁV-Startnak épp azon a részlegén, a rendszermenedzsment osztályon dolgozik, amely vélhetően a közbeszerzést is előkészítette. 

A G7 a furcsaságok miatt a MÁV-ot és az Aquist is megkereste. A vasúttársaságnál azt írták kérdéseinkre, hogy ők végig a közbeszerzési törvény összeférhetetlenségi szabályainak maradéktalan betartásával jártak és járnak el. Az Aquisban érdekelt Takács Imre közölte, hogy szerinte a feltételek nem személyre szabottak, és hogy Velősy tavalyi felmondását követően nem tudta, hogy hova megy korábbi alkalmazottja. Ez csak hetekkel később derült ki számára, és már akkor sejtette, hogy a jövőben ez adhat muníciót a konkurenciának – reagált. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?