Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sztrájk az Air France-nál: takaréklángon a légitársaság

000 13X0RW
2018.04.16. 18:02
Az Air France francia légitársaság dolgozóinak nyolcadik sztrájknapján, április 17-én, kedden a járatok 70 százaléka fog közlekedni - írta az MTI.

Az Air France járatok 70 százaléka fog közlekedni kedden – jelentették ki a társaság vezetői hétfőn. Ez már a nyolcadik munkabeszüntetési nap lesz, a februárban megkezdett sztrájk során. A dolgozók és egyes szakszervezetek béremelést követelnek, hiszen az 2011 óta elmaradt.

A belföldi gépek inkább mennek

A tengerentúli járatoknak csak 55, az európaiaknak 65, a belföldieknek pedig mintegy 80 százaléka indul el kedden, A sztrájk azért már valamelyest enyhülni látszik, most a pilóták 29,6 százaléka nem veszi fel a munkát, míg a múlt szerdán még 36,3 százalék volt az arányuk.

A szakszervezetek és a vezetőség között a múlt héten két napon át tartó tárgyalások után a dolgozók nem vonták vissza a sztrájkfelhívást, amely ezen a héten keddre és szerdára vonatkozik, majd április 23-24-én lesznek a következő munkabeszüntetések.

Munkaerőpiaci rugalmasság

Emmanuel Macron francia elnök gazdasági reformjai éppen az ilyen sorozatos sztrájkok ellen is irányulnak. A rendkívül rugalmatlan francia gazdaságot ugyanis korábban elsősorban a vállalkozókra kivetett magas adók és a szakszervezetek állandó sztrájkjai tették a nyugat-európai versenyben lemaradóvá.

Macron azzal kampányolt, hogy a munkaerőpiac nem lehet a munkavállalók túlzott jogainak a rabja,

és bár óriási tiltakozásokkal kellett szembenéznie, mint például a vasúti munkareformok területén, hozzá mert nyúlni a munkatörvénykönyvéhez. Hasonlóképpen a gazdagok tömeges adóemigrációját kiváltó adónemekből is visszavett.