Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Jobban nőhet a világgazdaság, mint az IMF korábban várta

2018.04.17. 15:48

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a tavaszi világgazdasági prognózisában, amelynek Magyarországra vonatkozó részét az MTI ismertette. 

 Megközelíthetjük a 2017-es növekedést

Az IMF honlapján kedden közzétett, Világgazdasági kilátások, 2018 április (World Economic Outlook, April 2018) című tanulmány szerint a magyar gazdaság idén 3,8 százalékkal, jövőre pedig 3,0 százalékkal növekedhet a tavalyi 4,0 százalék után. A novemberben közzétett őszi regionális gazdasági előrejelzéshez képest Magyarország hazai össztermékének

idei növekedési ütemét 0,4 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal emelte a valutaalap.

Az éves átlagos infláció a tavalyi 2,4 százalék után idén 2,7 százalékra, jövőre pedig 3,3 százalékra rúghat a legfrissebb prognózis szerint. A fogyasztói árak emelkedésének idei évi mértékét 0,5 százalékponttal csökkentették, a jövő évit viszont 0,3 százalékponttal emelték a valutaalap szakértői a novemberben közölt előrejelzéshez képest.

Az elemzők novemberhez képest minden időhorizonton jelentősen csökkentették a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többletének várható mértékét. A friss előrejelzés szerint a többlet idén 2,5 százalék, 2019-ben pedig 2,4 százalék lehet a 2017-ben mért 3,6 százalék után. A novemberi prognózisban 2017-re még 4,8 százalékot adtak meg, az idei évre 4,2 százalékot, 2019-re pedig 3,2 százalékot jósoltak. A két előrejelzés közötti különbség a tavalyi év esetében 1,2 százalékpont, 2018-ra 1,7, 2019-re pedig 0,8 százalékpont.

Az IMF szerint munkanélküliségi ráta idén 3,8 százalékra, jövőre pedig 3,5 százalékra csökkenhet a tavalyi 4,0 százalék után. Novemberhez képest jelentősen javították a becslést, ugyanis akkor a 2017. évi munkanélküliségi rátát még 4,4 százalékra, a következő két évit pedig egyaránt 4,3-4,3 százalékra várták a valutaalap elemzői.

És a világ többi része?

Nem csak a magyar növekedést húzta feljebb az IMF, 0,2 százalékponttal javította a fejlett régiók idei GDP-növekedési előrejelzését is. Ezt esősorban az euróövezet és az Egyesült Államok javuló teljesítménye indokolta. Így most a Nemzetközi Valutaalap az idén és jövőre egyaránt 3,9 százalékos világgazdasági növekedést vár a 2017-es 3,8 százalék után. 

Az IMF viszonylag nagy módosításokat hajtott végre az euróövezeti növekedés tekintetében is januári előrejelzéshez képest: a tavalyit 2,4 százalékról 2,3 százalékra csökkentette ugyan, az ideit viszont 2,2 százalékról 2,4 százalékra emelte. A 2019-es euróövezeti GDP-növekedést továbbra is 2,0 százalékra várja.

Az Egyesült Államok idei növekedési kilátásait tovább javította az IMF, miután januárban már 2,3 százalékról 2,7 százalékra emelte a tavaly októberben adott becslését és 2,3 százalékról 2,5 százalékra növelte a 2019-est. Mostani becslésében az idei évre már 2,9 százalékos növekedést vár az Egyesült Államokban az IMF, jövőre pedig 2,7 százalékosat. A 2017-es GDP-növekedést pedig továbbra is 2,3 százalékban adta meg.

Gyorsulnak a feltörekvők

A fejlődő és feltörekvő régiók gazdasága tavaly 4,8 százalékkal növekedett, ami az idén 4,9 százalékra, 2019-ben pedig 5,1 százalékra gyorsul. Januári becslésében az IMF a 2017-es növekedést 4,7 százalékban adta meg, az ideire 4,9 százalékot becsült, a jövő évit pedig 5,0 százalékra jelezte. A fejlődő régiók növekedési előrejelzését tehát csak 2019-re javította az IMF.

Az oroszországi GDP-növekedési becslésén az IMF nem változtatott, a tavalyi adatot viszont 1,7 százalékról 1,5 százalékra csökkentette. Az idei növekedési becslése továbbra is 1,7 százalékos, a jövő évi pedig 1,5 százalékos.

A kínai GDP-növekedési előrejelzésén nem változtatott az IMF, az idén eszerint 6,6 százalékos, jövőre pedig 6,4 százalékos lesz. Tavaly viszont az IMF legfrissebb számításai szerint 6,9 százalékkal nőtt a kínai gazdaság, többel a januárban megadott 6,8 százaléknál.

Indiában továbbra is a növekedési ütem lendületes gyorsulását várja az IMF, mégpedig a januári prognózisban megadott mértékben, az idén 7,4 százalékkal, jövőre 7,8 százalékkal a tavaly elért 6,7 százalék után.

Brazília növekedési kilátásait egyre derűlátóbban ítéli meg az IMF, miután az ország tavaly kilábalt a gazdasági válságból és 1,0 százalékos növekedést ért el. Az ország az IMF szerint az idén a januári becslésben megadott 1,9 százalék helyett 2,3 százalékos, jövőre pedig 2,1 százalék helyett 2,5 százalékos növekedést ér el.

És a drágulás?

Az IMF legfrissebb előrejelzése szerint a fejlett gazdaságú országokban az infláció az idén lassul, jövőre gyorsul a januárban jelzetthez képest: az idén 1,9 százalék helyett 2,0 százalék, jövőre 2,1 százalék helyett 1,9 százalék lesz. Tavaly 1,7 százalék volt a fejlett térségekben az infláció. A fejlett gazdaságokban azonban a maginfláció változatlanul gyengén alakul.

A fejlődő országokban tavaly a legfrissebb kalkuláció szerint 4,0 százalék volt a fogyasztói árak emelkedése, kisebb a januárban megadott 4,1 százaléknál. Az idei várható áremelkedést 4,5 százalékról 4,6 százalékra emelte az IMF, a jövő évit viszont 4,3 százalékon változatlanul hagyta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?