Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötmillió forint havonta közepes fizetésnek számít a Facebooknál

2018.04.17. 13:42 Módosítva: 2018-04-17 15:31:20

Tavaly 240 ezer dollár, vagyis közel 60 millió forint volt az éves medián fizetés a Facebooknál. A vezetők ennél jóval többet kerestek, Mark Zuckerberg kompenzációja több mint 8,8 millió dollár (2,2 milliárd forint) volt – derül ki a cég 2017-es adataiból, amelyeket a Portfolio szemlézett.

Az alapító-cégvezető Zuckerberg 37-szer annyit keres, mint egy átlagos dolgozó, de ezt nem a hagyományos módon kapta meg tavaly: alapfizetése 1 dollár volt 2017-ben, ahogy az elmúlt években is, nem kapott bónuszt vagy részvényeket a kompenzációs csomagjában. Az utazási költségei és a biztonságára fordított összegek viszont 54 százalékkal ugrottak meg, így 8,85 millió dollárt tettek ki. Zuckerbergnek nem szorul rá, hogy rendes fizetést kapjon a cégétől, hiszen a világ 5. leggazdagabb emberének számít 68 milliárd dolláros vagyonával. 

A Facebooknál dolgozók medián fizetése 240 ezer dollár, ami havonta 5 millió forintnak felel meg. A szektortárak közül a Twitternél 161 860 dollárt kerestek tavaly a dolgozók a medián érték alapján, ez havonta 3,3 millió forintnak felel meg. Ezek a számok jóval magasabbak, mint amit az átlagos amerikai dolgozók keresnek, a statisztikai hivatal adatai szerint a negyedik negyedéves számok alapján a medián éves fizetés 44 500 dollár a heti 40 órát dolgozóknál.

Nem nehéz persze a nagy techcégeknek más iparágakhoz képest feltűnően magas fizetéseket kiizadni, mert amellett, hogy a termelékenységi mutatóik is jók, rengeteg bevétel után nem adóznak