Árpád
-2 °C
3 °C

35 év után először hazájukban mozizhatnak a szaúdiak

2018.04.18. 10:12

Szaúd-Arábiában feloldják a 35 éve érvényben levő mozizási tilalmat – írja a Quartz. A közel-keleti királyságban egymás után törlik el a hagyományos szabályokat (pl. tavaly óta vezethetnek a nők, az idei évtől pedig saját üzletbe is kezdhetnek), ezt most gazdasági okokból: a növekedés elképesztően lelassult a a 2010-es évek elejéhez képest, így szükség van mindenre, ami növeli a nemzeti összterméket. 

A mozik visszahozásáról Mohamed bin Szalman koronaherceg döntött. A kormány egy 2014-es tanulmányra alapozza reményeit, hogy az intézkedés felpörgetheti a gazdaságot, eszerint a lakosság 30 milliárd dollárt fordít szórakozásra egy évben - ez a GDP közel 5 százaléka -, de ezt a szomszédos országokban teszik a szigorú szaúdi szabályok miatt. A filmezés is népszerű időtöltés, heti rendszerességgel néznek online filmeket az emberek, a kormány reményei szerint moziba is szívesen járnak majd. Ha bejönnek a várakozások, 2030-ig 300 mozi nyithat a királyságban. 

A szórakoztatóiparnak úgy általában egyre fontosabb szerepet szánnak az ország gazdaságában, az állam korábban létrehozott egy 2,7 milliárd dollár alaptőkéjű szórakoztatóipari céget, és eldöntötték, hogy a következő években 64 milliárd dollárt fektetnek az ágazatba. Az intézkedésektől azt remélik, 22 ezer új munkahelyet teremt az országban 2030-ig. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?