Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alakul a megegyezés a feneketlen-tavi ingatlanberuházásról

2018.04.18. 14:03 Módosítva: 2018-04-18 14:04:46

Körvonalazódik a megállapodás az önkormányzat, a beruházó és a környéken lakók között a Feneketlen-tó melletti ingatlanfejlesztés ügyében – derül ki a Szentimrevárosért Mozgalom közleményéből. A polgármester és a mozgalom képviselőinek tárgyalásán a lakók olyan javaslattal álltak elő, ami alapján az önkormányzat továbbtervezést és egyeztetést tudott vállalni, és a befektető is engedett az eredeti koncepcióból. 

A konfliktus háttere, hogy a volt ÉMI-telket mutyigyanús ügylettel megszerző cég magas épületekből álló lakóparkkomplexumot akart építeni a területre. Ezt egyrészt nem engedte meg a XI. kerületi szabályozási terv, ami alapján csak irodaház építhető a telekre, másrészt a környéken lakók is felháborodtak, a kertes házas negyed arculatát féltették a tervezett beruházástól (akár iroda, akár lakóház épülne).

Az önkormányzat végül változtatási tilalmat rendelt el a telekre a megegyezésig, és bár néhány hete pletykák alapján felmerült, hogy a választások után mindettől függetlenül indulhat a bontás, végül beindultak a tárgyalások. A Szentimrevárosért Mozgalom közleménye alapján a Hoffmann Tamás polgármesterrel, a kerületi főépítésszel és más illetékes kerületi tisztségviselőkkel folytatott megbeszélés sikeres volt.

A polgármester elmondta, mit lehet tudni a készülő szabályozásmódosításról, ami egyebek mellett tartalmazza a maximum 50 százalékos beépítést, a zöldterület 30 százalékra növelését, a szabadon álló beépítést, oldalkerteket ír elő, a Diószegi út felé 10 méterre csökkenti a párkánymagasságot és a 2,5-ben maximált szintterületi mutatót (bruttó összes alapterület/telekterület).

A lakók jobban örülnének 1,2-es szintterületi mutatónak, de a tárgyaláson figyelembe vették, hogy ez adott esetben súlyos, akár milliárdos tételt jelentő kártérítési kötelezettséget róna az önkormányzatra a beruházó felé, hiszen ők még nem ilyen feltételekkel jutottak a telekhez. Így most úgy áll a dolog, hogy csak akkor ragaszkodnának az alacsonyabb értékhez, ha lakóházak vagy vegyes funkciójú házak épülnének a telken, ha viszont irodákat épít a Horizon Development Kft., akkor akár belemennének a 2,5-ben meghatározott mutatóba is.