Alakul a megegyezés a feneketlen-tavi ingatlanberuházásról

2018.04.18. 14:03 Módosítva: 2018.04.18. 14:04

Körvonalazódik a megállapodás az önkormányzat, a beruházó és a környéken lakók között a Feneketlen-tó melletti ingatlanfejlesztés ügyében – derül ki a Szentimrevárosért Mozgalom közleményéből. A polgármester és a mozgalom képviselőinek tárgyalásán a lakók olyan javaslattal álltak elő, ami alapján az önkormányzat továbbtervezést és egyeztetést tudott vállalni, és a befektető is engedett az eredeti koncepcióból. 

A konfliktus háttere, hogy a volt ÉMI-telket mutyigyanús ügylettel megszerző cég magas épületekből álló lakóparkkomplexumot akart építeni a területre. Ezt egyrészt nem engedte meg a XI. kerületi szabályozási terv, ami alapján csak irodaház építhető a telekre, másrészt a környéken lakók is felháborodtak, a kertes házas negyed arculatát féltették a tervezett beruházástól (akár iroda, akár lakóház épülne).

Az önkormányzat végül változtatási tilalmat rendelt el a telekre a megegyezésig, és bár néhány hete pletykák alapján felmerült, hogy a választások után mindettől függetlenül indulhat a bontás, végül beindultak a tárgyalások. A Szentimrevárosért Mozgalom közleménye alapján a Hoffmann Tamás polgármesterrel, a kerületi főépítésszel és más illetékes kerületi tisztségviselőkkel folytatott megbeszélés sikeres volt.

A polgármester elmondta, mit lehet tudni a készülő szabályozásmódosításról, ami egyebek mellett tartalmazza a maximum 50 százalékos beépítést, a zöldterület 30 százalékra növelését, a szabadon álló beépítést, oldalkerteket ír elő, a Diószegi út felé 10 méterre csökkenti a párkánymagasságot és a 2,5-ben maximált szintterületi mutatót (bruttó összes alapterület/telekterület).

A lakók jobban örülnének 1,2-es szintterületi mutatónak, de a tárgyaláson figyelembe vették, hogy ez adott esetben súlyos, akár milliárdos tételt jelentő kártérítési kötelezettséget róna az önkormányzatra a beruházó felé, hiszen ők még nem ilyen feltételekkel jutottak a telekhez. Így most úgy áll a dolog, hogy csak akkor ragaszkodnának az alacsonyabb értékhez, ha lakóházak vagy vegyes funkciójú házak épülnének a telken, ha viszont irodákat épít a Horizon Development Kft., akkor akár belemennének a 2,5-ben meghatározott mutatóba is.