Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Nem lesz nyilvános az OLAF-jelentés

2018.04.18. 08:57 Módosítva: 2018.04.18. 09:44

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint nem lehet nyilvánosságra hozni OLAF megállapításait, amelyek alapján megindult a nyomozást Simicska Lajos és Tiborcz István korábbi cége ellen, mert ha kikerülnének, az sértené a nyomozás érdekeit – írja a Magyar Idők.

Péterfalvi Attila hivatala azután kezdte vizsgálni, hogy miért nem adja ki az ügyészség közérdekű adatkérésre sem az Elios-botrányt feltáró jelentést, hogy az ország ügyeletes feljelentője, Tényi István bejelentést tett.

A NAIH azt állapította meg, hogy az ajánlás a büntetőeljárásban feljelentésnek minősül, így annak megismerésére a vonatkozó jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni. Ez alapján pedig nincs lehetőség arra, hogy a nyomozás iratait vagy annak meghatározott részét közérdekből lehessen megismerni, mint ahogyan arra sincs jogi lehetőség, hogy annak másolatait kiadják.

A Pest Megyei Főügyészség 2018. január 22-én indította el a nyomozást a 35 közvilágítási projekt ügyében, amit az Európai Csalás Elleni Hivatal problémásnak talált.