Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elengedhetik a kamarai tartozásokat

2018.04.19. 11:15

Nincs okuk aggódni azoknak a budapesti vállalkozóknak, akik elmulasztották befizetni az évi 5000 forintos kamarai regisztrációs díjat, ugyanis Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara frissen megválasztott elnöke azt nyilatkozta az Mfor.hu munkatársának a tisztújító küldöttgyűlés után, hogy az évi 5000 forint nem akkora tétel,

ami miatt ne jöhetne szóba akár a tartozások elengedése, vagy valamilyen kedvezmény nyújtása.

Csoltó a lapnak azt mondta, még nincs konkrét javaslat, egyelőre csak a probléma beazonosításáról van szó. Elmondta, hogy nagy gondnak tartja, hogy nincs megbízható adat arról, valójában mennyi működő vállalkozás tevékenykedik Budapesten. A nyilvántartások között százezres különbség van, így csak annyit lehet tudni, hogy 200 és 300 ezer között van a számuk. Megoldási javaslattal így csak a nyilvántartások rendezése után lehet előállni.

Csoltó Gábor
Csoltó Gábor
Fotó: bkik.hu

A hatályos szabályozás szerint a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, amit a a Nemzeti- Adó és Vámhivatal hajt be. A kamarára vonatkozó szabályok alapján a testület az 5 ezer forintot meghaladó tartozás esetén már keresheti az adóhatóságot.

A kamarai hozzájárulás befizetésének elmaradása jó ideje probléma, de arról nincsenek pontos adatok, hogy hány cég maradt el a befizetéssel, és hogy összesen mekkora lehet a be nem fizetett összeg. Becslések szerint akár több milliárd forintnyi tartozási is összejöhetett. Arra viszont lehet számítani, hogy a már befizetett díjak ellenében nyújtott szolgáltatások bővülnek a közeljövőben. "Ebben már idén előre szeretnénk lépni" - mondta Csoltó Gábor.