Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hiába a járulékcsökkentés, nő a feketén dolgozók száma

2018.04.20. 08:48

Nőtt a feketefoglalkoztatás tavaly, a hatóságok 211 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki – írja a Világgazdaság az NGM adatai alapján. Eszerint a munkáltatók által az alkalmazottak után  fizetett szociális hozzájárulási adó csökkentése (5 százalékkal 22 százalékra csökkentették 2017 január 1-jétől) egyelőre nem fejtett ki fehérítő hatást ezen a területen.

A gazdasági tárca foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának összesítése szerint a munkaügyi hatóság ellenőrzéseiben érintett munkavállalók 17,11 százalékát (12 929 fő) alkalmazták feketén 2017-ben, míg 2016-ban ez az arány csak 12,73 százalék (11 982 fő) volt. Az építőiparban ellenőrzött dolgozók 47 százalékát foglalkoztatták feketén tavaly (2016-ban ez az arány 42 százalék volt).

A kiszűrt be nem jelentett dolgozók 38 százalékát az építőiparban foglalkoztatták.

A második helyezett ágazat feketemunka terén az agrárium, a be nem jelentett munkavállalók 9 százaléka mezőgazdasági vállalkozásoknál dol­gozott 2017-ben. A mezőgazdaságban az ellenőrzött munkavállalók 33 százalékát foglalkoztatták feketén. A feldolgozóiparban 8, a gépiparban csak 2 százalék ez az arány.

9 százalékos a be nem jelentett dolgozók aránya a személy- és vagyonvédelmi területen. Ez a tavalyi 11 százalékhoz képest csökkenés, de az ellenőrzött munkavállalók számához képest már enyhe növekedés mutatkozik: 2016-ban 21 százalék, míg 2017-ben 22 százalék volt ez az arányszám. Hasonló a helyzet a vendéglátóiparban is, itt a feketén alkalmazott (és tetten ért) munkavállalók száma 16-ról 10 százalékra csökkent egy év alatt, de közben 19 százalékra emelkedett a papírok nélkül alkalmazottak részaránya a 2016-os 16 százalékkal szemben.

A munkaügyi hatóság elemzése szerint miután az ellenőrzött munkavállalók száma csökkent – a 2016-os 94 148 fő helyett csak 75 576 személy bejelentését vizsgálták –, egyes ágazatok részaránya javult a feltárt visszaélések tekintetében, de – a gép­ipart leszámítva – ezekben is nőtt a feketefoglalkoztatás aránya az ellenőrzéssel érintett dolgozókra vetítve. Emelkedett a bizonyítottan feketén foglalkoztatott munkavállalók abszolút száma is. A klasszikus munkaviszony, és az egyszerűsített foglalkoztatás esetén a leggyakoribb szabálytalanság a bejelentés elmulasztása.