122 ezer forint egy átlagos fővárosi albérlet

2018.04.22. 07:16 Módosítva: 2018.04.22. 07:20

Az idei első negyedévben a budapesti lakások átlagos havi bérleti díja valamivel több mint 122 ezer forint, az egy négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj 2824 forint volt, írja az MTI a Rentingo.com közleménye nyomán.

A nagyobb vagy kedvezőtlen beosztású lakásoknál előfordul, hogy a négyzetméterre vetített bérleti díj a 2000 forintot sem éri el, míg a kis méretű, 40 négyzetméter alatti, galériázott garzonoknál az átlagos bérleti díj négyzetméterenként többnyire 4000-4500 forint közelében mozog. A rezsi és a közös költségek négyzetméterenként átlagosan további 700 forintos kiadást jelentenek.

A bérleti díjat leginkább az befolyásolja, hogy az adott lakás melyik kerületben található, milyen az ingatlan állapota, felszereltsége, illetve, hogy a lakásban található szobák külön bejáratúak-e, vagy egymásból nyílnak.

A legnagyobb kereslet a pesti oldalon az V., a VII., a VIII., a XIII, és a XIV. kerületben, a budai oldalon pedig a II. és a XI. kerületben volt. A legnépszerűbbek a 34-60 négyzetméteres, egy, másfél vagy két külön bejáratú szobával rendelkező, téglaépítésű, bútorozott lakások voltak.

Az I., az V., a VI. és a VII. kerületekben továbbra is az Airbnb-szolgáltatás a leggyakoribb. Emiatt ezekben a kerületekben jócskán emelkedtek a lakásbérleti díjak, így a cég szerint a hosszú távú bérlés sokak számára megfizethetetlen lett.

Ugyanakkor lakásbérlésre továbbra is a belvárosban van a legnagyobb igény, hiszen a bérlők többsége a felsőoktatási intézményekhez és a belvárosi munkahelyekhez közel szeretne lakni, így a bérlők ma már kénytelenek a szűkebb belváros közelében lévő kerületekben lakást keresni. Ezek a kerületek - mint például a VIII., a XIII. és a XIV. - még közel vannak a belvároshoz és a főbb intézményekhez, valamint jó tömegközlekedéssel is rendelkeznek, olvasható a közleményben.  • Hírek
  • Személyi kölcsön