Hvg: Százmilliókat oszt ki egy lezárt bódéba bejegyzett alapítvány

2018.04.23. 19:00

Egy hónapon belül több százmillió forintot osztott ki közbeszerzéseken egy békés megyei alapítvány, amely valaha Simonka György édesanyja és testvére vezetett, és amelynek székhelye egy elhagyatott bódéban van - írja a Hvg.hu. A kérdéses alapítvány a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMTKA), amely Tótkomlóson és Mezőkovácsházán segít az önkormányzatoknak elkölteni az EU emberi erőforrás fejlesztő programjában kapott pénzt elkölteni, ahogy tette korábban is, még ha ennek az eredménye nem is igazán látszik. 

Az alapítvány Tótkomlóson 208 millió forintért írt ki közbeszerzést tanulmány elkészítésére, szakértők rendelkezésre bocsátására, kiegészítő tanácsadásra is írt ki hét közbeszerzést, amelyekben április 16-án eredményt is hirdetett a Közbeszerzési Értesítőben. Márciusban pedig Mezőkovácsházán segített kiosztani 200 millió forintot, szintén az EFOP programból, a 13 pályázatból a Hvg szerint az összeset ugyanaz a konzorcium nyerte. 

Ahhoz képest, hogy ennyi pénz felett diszponál, a DBMTKA székhelye a Hvg megfogalmazása szerint  Mezőkovácsházán "egy lezárt, koszos, rolóval is elsötétített, valaha feltehetően butikként működő kunyhóban" van.  Az alapítványt tíz évvel ezelőtt alapították Pusztaottlakán, ahol ekkor a jelenleg egymilliárd forintos csalással vádolt Simonka György fideszes képviselő volt a polgármester. 2009-ban Simonka édesanyja és felesége is tag volt az alapítvány kuratóriumban 2010-ben unokatestvére, Tóth Renáta vette át a vezetést, 2013-tól pedig Simonka baráti köréhez tartozó emberek vezették a szervezetet. 

Az alapítvány 2013-14-ben két másik szervezettel 30-30 millió forintot nyert arra, hogy Pusztaottlakán javítsák a foglalkoztatást, és bár a pénzt elköltötték, a faluban nem javultak a foglalkoztatási adatok. A portál próbálta megtudni Tótkomlós vezetésétől, hogy miért a DBMTKA oszthatja ki a város által elnyert uniós pénz egy részét, de válasz nem érkezett.