Egy ötödik autógyár is épülhet Szlovákiában

2018.04.23. 16:07

A Hospodárske noviny értesülése szerint a Kassa melletti ipari parkban létesülhet az ország ötödik autógyárta, ugyanis a Zhi Dou nevű kínai autóipari vállalat beruházásáért Szlovákia már csak Romániával versenyez, de a BMW sem zárta ki egy szlovákiai autógyár létesítésének lehetőségét – írja a Bumm.sk.

A kínai cég gyáralapítása esetén az új ipari parkban megjelenhet a LingLong gumigyártó óriáscég is, bár a lap arról is ír, hogy a kínai befektetőkért folyó versenyben Románia áll jobban, mivel a beruházóknak 50 százalékos támogatást tud nyújtani, Szlovákiában a határ 35 százalék. Végső döntés ősszel várható.

A BMW eddig cáfolta, hogy új gyárat nyitnának Szlovákiában, azonban a cég szóvívője a lap kérdésére most azt válaszolta, hogy felmérik, mely országok lehetnek alkalmasak a jövőbeli termelésre, és a szlovákiai bővítést nem zárta ki.

A szlovák kormány pénteken hagyta jóvá az új kassai stratégiai parkhoz tartozó telkek zárolását, így új beruházó érkezése esetén az államnak jogában áll ezeket a telkeket kisajátítani. Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter elmondása szerint jelenleg öt befektető van játékban, de mivel nagy kiterjedésű parkról van szó, több beruházás is elfér egymás mellett.