Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy ötödik autógyár is épülhet Szlovákiában

2018.04.23. 16:07

A Hospodárske noviny értesülése szerint a Kassa melletti ipari parkban létesülhet az ország ötödik autógyárta, ugyanis a Zhi Dou nevű kínai autóipari vállalat beruházásáért Szlovákia már csak Romániával versenyez, de a BMW sem zárta ki egy szlovákiai autógyár létesítésének lehetőségét – írja a Bumm.sk.

A kínai cég gyáralapítása esetén az új ipari parkban megjelenhet a LingLong gumigyártó óriáscég is, bár a lap arról is ír, hogy a kínai befektetőkért folyó versenyben Románia áll jobban, mivel a beruházóknak 50 százalékos támogatást tud nyújtani, Szlovákiában a határ 35 százalék. Végső döntés ősszel várható.

A BMW eddig cáfolta, hogy új gyárat nyitnának Szlovákiában, azonban a cég szóvívője a lap kérdésére most azt válaszolta, hogy felmérik, mely országok lehetnek alkalmasak a jövőbeli termelésre, és a szlovákiai bővítést nem zárta ki.

A szlovák kormány pénteken hagyta jóvá az új kassai stratégiai parkhoz tartozó telkek zárolását, így új beruházó érkezése esetén az államnak jogában áll ezeket a telkeket kisajátítani. Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter elmondása szerint jelenleg öt befektető van játékban, de mivel nagy kiterjedésű parkról van szó, több beruházás is elfér egymás mellett.