Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kevesebbet fizető pályázat nyert volna, de lefújták a pályázatot

2018.04.25. 14:03

A Fővárosi Közgyűlésnek benyújtott előterjesztés alapján Budapest összes városnéző buszának üzemeltetése Program Centrum Utazásszervező Kft. és a Mr. Nilsz Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. feladata lett volna a következő 15 évre, azonban az ülés elején Tarlós István javaslatára levették a napirendről a koncessziós beszerzési eljárás eredményének tárgyalását, és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes az indítványt is visszavonta.

A nyilvánosan elérhető előterjesztés alapján kiderül, hogy a Program Centrum Utazásszervező Kft. és a Mr. Nilsz Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. 25 millió forintot fizetett volna a fővárosnak a következő 15 évben a koncesszióért, azonban a brit-francia The Big Bus Company jóval kedvezőbb ajánlatot adott, ők 41,6 millió forintot se sajnáltak volna az üzemeltetési jogért cserébe, de a pályázatuk többi részét lepontozták.

A harmadik, érvénytelennek nyilvánított pályázatot beadó City Tour Hop on Hop off Kft. szintén 15 millió forintos ajánlattal pályázott. Így tehát a két induló közül a jóval alacsonyabb koncessziós díjat ígérő lehetett volna a győztes (bár nyilván a pályázat egyéb részei is fontosak).

A városnéző buszokat üzemeltető cégeket idén már nem érte felkészületlenül, hogy a főváros koncessziós pályázatot írt ki. A cégek a pályázat kiírása után az Indexnek azt nyilatkozták, hogy szerintük a mostani pályázat jobb, mint a tavalyelőtti, a fővárosnak is több pénze lehet a koncesszióból, és fontos hogy ha kiosztják, három év múlva jöhetnek a zéró kibocsájtású buszok Budapesten. A cégekről és a pályázatról itt írtunk részletesebben.