Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új népesedési program: a kormány azt akarja, hogy fiatalon szüljenek a nők

DEBRE20151117003
2018.04.25. 08:30

A 25-35 évesek gyermekvállalását ösztönözné kiemelten a kormány, és nagyobb hangsúly kerülhet a várható élettartam javítására is – derül ki a a hvg.hu birtokába jutott dokumentumból, amelyben 2018 utáni demográfiai terveit összegzi az Emmi. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Új népesedési program: a kormány azt akarja, hogy fiatalon szüljenek a nők

De a várható élettartam növelése is hangsúlyos cél lehet a következő ciklusban.

2724 · Apr 25, 2018 08:30am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A koncepció a gyermekvállalás további ösztönzése előtt említi célként a lakosság egészségi állapotának javítását és a várható élettartam növelését, mivel az elkerülhető halálozások tekintetében az unió sereghajtói között állunk és hat év alatt sem tudtuk ledolgozni nagy fokú lemaradásunkat. A javulás érdekében népegészségügyi prevenciós és szűrőprogramok indítását, további intézményfejlesztéseket és eszköz-beszerzéseket sürget az anyag.

Második helyen szerepel a várandósság és a szülés körülményeinek javítása. A dokumentum szerint az ezek során szerzett pozitív élmények és tapasztalatok kedvezően befolyásolhatják a további gyermekvállalást, így fontos például „a korábbiaknál támogatóbb szemlélet meghonosítása, hogy minden gyerek úgy születhessen meg, ahogy az érintettek számára a leginkább ideális”.

A dokumentum szerint a kormány a család és a munka összeegyeztetését is segítené: a jelenlegi 50 ezer férőhelyről 90 ezerre emelnék a bölcsődei kapacitásokat, és elterjesztenék az atipikus foglalkoztatási formákat, például távmunkát, illetve rugalmas- és részmunkaidős pozíciókat. A koncepció itt is részletezi Magyarország elmaradását e téren: a gyerek nevelése mellett részmunkaidőben dolgozó nők aránya hazánkban mindössze 10,2 százalék volt 2016-ban, miközben az unió átlaga ennek közel a négyszerese, 39,1 százalék. Az előrelépéshez a szemléletváltozás mellett a munkáltatók anyagi ösztönzését és a munkajogi szabályok kiigazítását sürgeti a dokumentum. 

A jövőben különösen a 25-35 éves korosztály családalapításának könnyítésére koncentrálna a kormány, a legtermékenyebb korban járók ilyen irányú szándékait ugyanis számos lakhatási és pályakezdési nehézség hátráltatja. Hogy ez első gyerekek a mostani, átlag 28 éves kor előtt megszülessenek, a diák-, illetve lakáshitel-tartozások elengedésének már bevezetett intézkedésein túl is további anyagi segítséget terveznek a korosztálynak nyújtani, de további részletek erről nem derülnek ki.

Nem részletezve, de szóba kerül még a koncepcióban az apák szerepének fokozott elismerése, a főállású anyaság nagyobb anyagi támogatása, és a magyar népesedési programok határon túli magyarságra való hatékonyabb kiterjesztése is.