Pongrác
11 °C
27 °C

ÁSZ: Súlyos szabálytalanságok voltak a Magyar Államkincstár működésében

2018.04.26. 12:30

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék ellenőrzése a Magyar Államkincstárnál – mondta Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék főtitkára a témában tartott sajtótájékoztatón. A szabálytalanságok miatt nem jár bírság, a hibák kijavítását a Számvevőszék a Magyar Államkincstár elmúlt tíz éves működését bemutató elemzéssel támogatja.

Az ellenőrzés alapján 2013 és 2015 között

  • nem működött megfelelően a Kincstár vezetői irányítási rendszere, és a vagyongazdálkodása sem volt szabályos.
  • Az ÁSZ szintén hiányosságokat talált egyes informatikai rendszerek bevezetésével és alkalmazásával kapcsolatban,
  • illetve megállapította, hogy a Kincstár nem az előírásoknak megfelelően látta el az önkormányzatokra vonatkozó szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzési feladatait.
  • És a Nemzetgazdasági Minisztérium irányító szervi feladatellátása nem volt szabályszerű.

Az ÁSZ emellett egy 2008 és 2017 közötti éveket érintő elemzés eredményeiről is tájékoztatott: ez alapján a Kincstár vezetői irányítási rendszere nem támogatta a szabályszerű, ellenőrizhető és átlátható közpénz felhasználást, a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodást. A Kincstár pénzügyi gazdálkodásában javuló tendencia volt kimutatható, és 2011-től már szabályszerű volt. A vagyongazdálkodás ugyanakkor romló tendenciát mutatott, 2013-tól nem volt szabályszerű.

A Magyar Államkincstár (MÁK) közölte, hogy megteszi a szükséges változtatásokat annak érdekében, hogy megfeleljen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) javaslatainak.