Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

ÁSZ: Súlyos szabálytalanságok voltak a Magyar Államkincstár működésében

2018.04.26. 12:30

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék ellenőrzése a Magyar Államkincstárnál – mondta Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék főtitkára a témában tartott sajtótájékoztatón. A szabálytalanságok miatt nem jár bírság, a hibák kijavítását a Számvevőszék a Magyar Államkincstár elmúlt tíz éves működését bemutató elemzéssel támogatja.

Az ellenőrzés alapján 2013 és 2015 között

  • nem működött megfelelően a Kincstár vezetői irányítási rendszere, és a vagyongazdálkodása sem volt szabályos.
  • Az ÁSZ szintén hiányosságokat talált egyes informatikai rendszerek bevezetésével és alkalmazásával kapcsolatban,
  • illetve megállapította, hogy a Kincstár nem az előírásoknak megfelelően látta el az önkormányzatokra vonatkozó szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzési feladatait.
  • És a Nemzetgazdasági Minisztérium irányító szervi feladatellátása nem volt szabályszerű.

Az ÁSZ emellett egy 2008 és 2017 közötti éveket érintő elemzés eredményeiről is tájékoztatott: ez alapján a Kincstár vezetői irányítási rendszere nem támogatta a szabályszerű, ellenőrizhető és átlátható közpénz felhasználást, a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodást. A Kincstár pénzügyi gazdálkodásában javuló tendencia volt kimutatható, és 2011-től már szabályszerű volt. A vagyongazdálkodás ugyanakkor romló tendenciát mutatott, 2013-tól nem volt szabályszerű.

A Magyar Államkincstár (MÁK) közölte, hogy megteszi a szükséges változtatásokat annak érdekében, hogy megfeleljen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) javaslatainak.