Még mindig lenne hova fejlődnünk az italos dobozok újrahasznosításában

2018.04.26. 09:31

Magyarországon 2017-ben ugyanakkora arányban, 20-22 százalékban hasznosították újra az kartonból készült italos dobozokat, mint 2016-ban – közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) csütörtökön az MTI-vel. 

Ez jó eredménynek számít, ugyanis 2004-ben még csak az italos dobozok 2 százalékát gyűjtötték vissza Magyarországon, viszont uniós szinten még mindig elég gyenge teljesítménye, ugyanis 2016-ban az uniós átlag 47 százalék volt, Németországban pedig a tejes- és gyümölcsleves kartondobozoknak már a 65 százalékát gyűjtötték szelektíven.

Magyarországon évente 580 millió darab tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba, fejenként átlagosan nagyjából 60 darab. Az adatokat az elmúlt évben legyártott italos kartondobozok után fizetett termékdíjból alapján számolták ki. A kartondobozoknak 75 százaléka papír, amely akár 5-10-szer is újrahasznosítható.

A szervezet idén ismét elkészítette a "leghatékonyabban szelektáló városok" rangsorát: a Pest megyei Tura végzett az élen, ahol a lakosság fejenként átlagosan 39-et szelektíven gyűjtött. A második helyen Pécs végzett, a dobogó harmadik fokára pedig Paks állhatott fel a 37, illetve 33 darab fejenként visszagyűjtött kartondobozzal.

Az országos szinten a legnagyobb mennyiséget, a 935 000 kilogrammot gyűjtő Budapest ismét a középmezőnyben helyezkedik el a fejenkénti átlag 17 darabbal. Az IKSZ rendelkezésére álló adatok alapján a lista sereghajtói közé tartozik Kecskemét, Székesfehérvár, Miskolc, Berettyóújfalu, valamint Komló, ahol a fejenként visszagyűjtött mennyiség 3 és 6 darab között mozog.  • Tippek
  • Hírek