Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több ország is kitiltotta a magyar sertést

2018.04.26. 08:31

A Heves megyében egy vaddisznó tetemében kimutatott afrikai sertéspestis (AFP) miatt Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket - írta csütörtöki lapszámában a Világgazdaság.

A tiltás nem regionális, hanem egész Magyarország területére szól, és minden magyar exportőrre vonatkozik. Egyedül Szingapúrral tudtak megegyezni arról, hogy ha nem találnak újabb fertőzött állatokat, akkor a Hevesen kívüli régiók húsüzemei előtt újra megnyílik a piac.

Az ázsiai vevők kiesése elég érzékenyen érinti a magyar húsfeldolgozókat, ugyanis az utóbbi években Japán lett az egyik fő piacuk, ahonnan az árbevételük negyede származott, de Tajvannal és Dél-Koreával is sokat kereskedtek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közölte, hogy ha házi sertésekben diagnosztizálják a pestist, akkor a fertőzés helyétől számított három kilométeres sugarú körben védőkörzetet, tíz kilométeres sugarúban pedig megfigyelési körzetet kell kialakítani. A védőkörzetben a hatósági állatorvosnak minden sertéstartó gazdaságot fel kell keresnie, és ellenőriznie kell, hogy van-e fertőzött állat.