Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A GVH döntése miatt a Netpincér szerződést módosít az éttermekkel

2018.04.27. 12:33

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése alapján a Netpincér vállalta, hogy módosítja az éttermekkel kötött szerződéseit. Az éttermeknek így nem kell majd ugyanolyan áron adniuk az ételeiket a nem online rendelési felületeken (pl. a telefonos megrendelések esetén), mint a Netpincéren – derül ki a hivatal közleményéből.

A GVH azért indított eljárást a Netpincér üzemeltetője ellen, mert a vállalkozás előírta, hogy az éttermek kötelesek szolgáltatásaikat a Netpincéren ugyanolyan kondíciókkal (pl. árakkal, kedvezményekkel, kiszállítási feltételekkel) kínálni, mint a saját értékesítési csatornáikon (honlapon, telefonos megrendeléskor, szórólapjaikon).

Bár a kikötés nem terjedt ki a Netpincér versenytársain keresztül érkező megrendelésekre, a gyakorlatban a GVH azt tapasztalta, hogy mindenhol ugyanannyiért árulták az éttermek az ételeiket. Az éttermeknek ugyanis nem állt érdekükben, hogy más közvetítő portálokon a saját áraiknál olcsóbban kínálják szolgáltatásaikat, mert attól tartanak, hogy a fogyasztók elpártolnak tőlük, és inkább – a jutalékfizetési kötelezettség miatt az éttermek számára saját csatornáiknál költségesebb – közvetítőkön keresztüli megrendelést választják.

A GVH a verseny erősödését várja a vállalás eredményeként a házhozszállítási szolgáltatások tekintetében, különösen a közvetítők közötti versenyt illetően. A Hivatal jogsértést nem állapított meg az ügyben, így bírságot sem szabott ki.