Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb országok tiltották ki a magyar sertést

2018.04.27. 08:58

Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea után Belarusz és Dél-Afrika is lezárta határait a magyar sertésáruk előtt - írja a Magyar Idők.

Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta, a magyar ágazati szereplőknek leginkább Szerbia kiesése fog fájni, ugyanis minden tizedik sertés Szerbián keresztül hagyta el az országot, és ezek az állatok a jövőben a belföldi piacot terhelik majd.

Az ázsiai vevők kiesése is érzékenyen érinti a magyar húsfeldolgozókat, ugyanis az utóbbi években Japán lett az egyik fő piacuk, ahonnan az árbevételük negyede származott, de Tajvannal és Dél-Koreával is sokat kereskedtek.

Kiss azt is elmondta, hogy nem érte váratlanul a hazai ágazati szereplőket a Nébih bejelentése, miszerint afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak Heves megyében. A sertéstartók már jó ideje készültek erre az eshetőségre. A háztáji méretű gazdaságokat kivéve Kiss elmondása alapján minden telep maximálisan megfelel a higiéniai előírásoknak, így kizárt, hogy az állatok elkapják a vírust.

"Arról kell meggyőznünk a belpiaci fogyasztókat és a külföldi partnereinket is, hogy az uniós előírásokat betartva olyan garanciákat tudunk biztosítani – akár egyedi nyomon követéssel –, amellyel garantálni tudjuk az állatok, illetve a húsáruk mentességét" - mondta Kiss.