Viszlát, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium!

2018.04.27. 15:11 Módosítva: 2018.04.28. 08:21

Nyolc év után megszűnik különálló entitásként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – derült ki a pénteken nyilvánosságra hozott új minisztériumi struktúrából

Az NFM-et 2010-ben, a második Orbán-kormány regnálásának elején hozták létre. Jogelődje a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium volt, melynek feladatait teljes egészében átvette, és további felelősségi területeket is kapott. Az NFM alá tartozott a hazai és uniós fejlesztéspolitika, a kutatás-fejlesztés és a technikai innováció, a vagyongazdálkodás, a közlekedéspolitika, az infokommunikáció, a klíma- és energiapolitika, valamint a kiemelt állami szerződések és támogatások vizsgálata.

A tárcát 2010 és 2011 között Fellegi Tamás vezette, akit Németh Lászlóné váltott. 2014-ben aztán a G-nap után következő simicskátlanítás keretében a KDNP-s Seszták Miklós vette át a minisztérium vezetését, és az alatta levő szinten is kicserélődtek a tisztségviselők.

A miniszterektől megszokotthoz képest nagy vagyonnal rendelkező Seszták elég gyakran került be a hírekbe különféle kínos ügyekkel. Korábban ügyvédként gyanús cégek alapításában segédkezett, minisztersége alatt ömlött a pénz a szülővárosába, Kisvárdára (ahol többek közt stadion épült, de terveznek moziparkot is egzotikus szegénynegyeddel), legutóbb pedig az derült ki, hogy az OLAF szerint is problémás lehet, hogy bizalmasai komoly pénzeket húztak uniós támogatásokból.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Viszlát, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium!

Élt: 8 évet. Helyét egy új minisztérium, és egy tárca nélküli miniszter veszi át.

197 · Apr 27, 2018 03:11pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A rossz médiavisszhang önmagában még nem valószínű, hogy elég indokként szolgált volna a politikus háttérbe tolásához (gondoljunk csak Rogán Antalra, akinél rosszabb sajtója keveseknek volt, mégis megtarthatta miniszteri pozícióját), de a 444 Sesztákról szóló korábbi portréja szerint Orbán Viktor a munkájával sem volt kifejezetten elégedett. Kritikák érték például a vizes vb lebonyolítását, és azt sem vette jó néven a miniszterelnök, hogy nagy összegű projektekről döntött vele való egyeztetés nélkül. 

Az új kormányban ő már nem kap miniszteri kinevezést a pénteki bejelentés szerint. Az NFM és Seszták helyét két új miniszter veszi át: 

  • Bártfai-Mager Andrea, korábbi postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásért felelős kormánybiztos a negyedik Orbán-kormány nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztere lesz;
  • Palkovics László, korábbi  oktatásért felelős államtitkár pedig innovációs és technológiai miniszterként folytatja, ez a terület tehát külön minisztériumot kap az új felállásban. 

Sajtóértesülések szerint az NFM feladatainak szétdarabolása után az energetikai kérdések a Miniszterelnökséghez kerülhetnek, amit Gulyás Gergely vezet majd 2018-tól.