Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tiltás ellenére sztrájkot hirdettek a LOT dolgozói

2018.04.28. 10:33

A május 1-re meghirdetett sztrájkot tiltó bírósági döntés ellenére megtartják a munkabeszüntetést kedden a LOT dolgozói – írja az MTI a lengyel légitársaság szakszervezetének péntek éjszakai tájékoztatása alapján.

A sztrájk élénk idegenforgalmi időszakot érintene, tervezett indítása ugyanis az úgynevezett hosszú hétvégére esik, amely Lengyelországban szombaton kezdődött és jövő hétvégéig tart. (Az állami ünnepek miatt a lengyeleknél kedd, május 1. és csütörtök, május 3. is szabadnap.)

A LOT pilótáit és utaskísérőit tömörítő szakszervezetek képviselői péntek reggel közölték, hogy május 1-jére határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetnek, a varsói Chopin repülőtérről aznap nem indulnak járatok. Péntek este viszont a légitársaság vezetése azt kommunikálta, hogy a varsói kerületi bíróság aznapi döntése nyomán a munkabeszüntetés elmarad.

Az ezt követő éjjeli szakszervezeti sajtóértekezleten a bírósági döntést a polgári jogok korlátozásának minősítették, az eljárás az érdekképviseletek szerint szabálytalan volt, emiatt a lengyel emberi jogi szóvivőhöz fordulnak. A szakszervezetek nem részletezték, hányan vehetnek részt a keddi sztrájkban, és hogy konkrétan milyen formában zajlik majd, de azt közölték: arra hívtak fel más lengyelországi szakszervezeteket, hogy szolidáris tiltakozásokat szervezzenek.

A LOT vezérigazgatója, Rafal Milczarski szerint a sztrájk törvénytelen lenne, mivel a bíróság jogosnak találta a légitársaság panaszát, elismerte, hogy a sztrájkról szóló szavazást szabálysértő módon bonyolították le.

A szakszervezetek kifogásolják a légitársaság jelenlegi bérkifizetési szabályzatát. A korábbi szabályzatot 2013-ban megváltoztatták a LOT átstrukturálása miatt, ezt a lépést a lengyel legfelsőbb bíróság tavaly törvényesnek találta. Milczarski szerint folyamatos párbeszéd zajlik a bérkifizetési feltételekről.