Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymilliót keres, és nem elégedett vele? Megmondjuk, hol él

2018.04.30. 21:59 Módosítva: 2018-04-30 22:02:30

Egymillió bolivarra emelte a minimálbért a venezuelai elnök nemrég. Nicolas Maduro döntés 155%-kos minimálbér-emelést jelent, mindezt három héttel a választás előtt.

Az intézkedésnek azonban nincs érdemi hatása. Az emberek fizetése a vágtató infláció miatt egyre kevesebbet ér, az egymillió bolivar értéke a feketepiacon alig több mint 1,6 dollár. Vagyis a venezuelaiak keresetére nem túlzás azt mondani, hogy szinte semmit sem ér – írja a Portfolio.hu.

Venezuelában nemcsak az infláció hatalmas, élelmiszer- és gyógyszerhiány sújtja az országot. A fizetések vásárlóerő-értékét elnézve az sem meglepő, hogy egyre gyakoribb az emberek éhhalála.

Mint arról nemrég az Indexen is beszámoltunk, az ország gazdaságát eddig úgy-ahogy életben tartó olajszektor is az összeomlás szélén áll. Noha Venezuela a világ legnagyobb ismert olajtartalékával rendelkezik, az utóbbi hónapokban az állami olajcég, a Petróleos de Venezuela (PDSVA), és rajta keresztül a nagyrészt olajból finanszírozott venezuelai állam is nagyjából (technikailag) csődbe ment.