Egymilliót keres, és nem elégedett vele? Megmondjuk, hol él

2018.04.30. 21:59 Módosítva: 2018.04.30. 22:02

Egymillió bolivarra emelte a minimálbért a venezuelai elnök nemrég. Nicolas Maduro döntés 155%-kos minimálbér-emelést jelent, mindezt három héttel a választás előtt.

Az intézkedésnek azonban nincs érdemi hatása. Az emberek fizetése a vágtató infláció miatt egyre kevesebbet ér, az egymillió bolivar értéke a feketepiacon alig több mint 1,6 dollár. Vagyis a venezuelaiak keresetére nem túlzás azt mondani, hogy szinte semmit sem ér – írja a Portfolio.hu.

Venezuelában nemcsak az infláció hatalmas, élelmiszer- és gyógyszerhiány sújtja az országot. A fizetések vásárlóerő-értékét elnézve az sem meglepő, hogy egyre gyakoribb az emberek éhhalála.

Mint arról nemrég az Indexen is beszámoltunk, az ország gazdaságát eddig úgy-ahogy életben tartó olajszektor is az összeomlás szélén áll. Noha Venezuela a világ legnagyobb ismert olajtartalékával rendelkezik, az utóbbi hónapokban az állami olajcég, a Petróleos de Venezuela (PDSVA), és rajta keresztül a nagyrészt olajból finanszírozott venezuelai állam is nagyjából (technikailag) csődbe ment.