A NAV szerint oké kétszer számlázni ugyanazért a munkáért

2018.05.03. 11:33

Érdekes indoklással szüntette meg a NAV a nyomozást egy gyanús uniós pályázat ügyében, amelyben Hadházy Ákos LMP-s képviselő tett korábban feljelentést. A politikus csütörtökön tartott sajtótájékoztatójában beszélt a Mengyi Roland ügyéhez is kapcsolódó gyanús pályázatokról, hogy a rendőrség és a NAV hogyan passzolgatta egymás között a nyomozást az ügyben, majd a NAV miért is döntött végül úgy, hogy minden rendben volt. 

Az ügy, amiről szó van, így néz ki: több dél-békési faluban is három olyan cég nyert el "egészségmegőrzésről" szóló uniós pályázatokat, amelyek székhelyük szerint egyrészt nagyon messze vannak a falvaktól, másrészt nem is igazán foglalkoznak egészségüggyel.

Az egyik szóban forgó cég a Public Sector Kft., amely onnan lehet ismerős, hogy ez a cég írta azokat a kamu uniós pályázatokat, amelyekből a magát Voldemort nagyúrnak szólíttató Mengyi Roland "alkotmányos költségként" 10 millió forint kenőpénzt kért.  A Public Sector kft. Cecén és Lajoskomáromban is nyert 

  • 198 000 forintot plusz áfát szív és érrendszeri betegklub módszertanának kidolgozására
  • és 2 242 500 forintot egészségfejlesztési iroda működési rendjének kidolgozására. 

Ezeket elvileg a cég külön kidolgozta  mindkét önkormányzatnak, legalábbis úgy számlázott ugyanannyi pénzt, mintha kétszer végezte volna el a feladatot. Valójában viszont, ahogy a NAV is megállapította,

 a cég egy ábra kivételével ugyanazt a módszertant "írta meg" a két községnek.

Ez nyilván tök ciki, úgyhogy a két önkormányzat vissza is fizette az erre kapott pénzt, bár a nyomozás nem tudta megállapítani, hogy a két községben tudtak-e arról, hogy ugyanazt a terméket fogják mindketten megkapni és egyediként kifizetni. És a céget felelősségre vonták, hogy egyszer megírt valamit, másodszorra pedig csak úgy csinált, mintha? Hát nem. 

Az ügyben a rendőrség nyomozgatott kicsit, de aztán azzal a felkiáltással, hogy itt költségvetési csalásról lehet szó, átpasszolta a NAV-nak. A NAV pedig, szintén kis nyomozgatás után azt állapította meg, hogy 

nem bűncselekmény az, ha kétszer számolja el egy cég ugyanazt a munkát,

pontosabban nem lehet ezt igazán kideríteni, úgyhogy meg is szüntette a nyomozást bűncselekmény hiányában. A NAV szerint legfeljebb a "munkaórák elszámolása kapcsán merülhet fel bűncselekmény", ha kiderülne, hogy nem annyi munkaórába került a cégnek elkészíteni a tanulmányt, mint amennyit kiszámlázott. "Az érintett dokumentumok elkészítésére fordított munkaórák mértékét azonban figyelembe véve az idő múlását megállapítani nem lehet", így a NAV szerint egyszerűen nem lehet kideríteni, hogy akkor most valóban valótlanok-e a Public Sector Kft. teljesítésigazolásán látható munkaórák. 

Ez Hadházy Ákos szerint már csak azért is nevetséges, mert a NAV azt megállapította, hogy a két önkormányzatnak kiszámlázott módszertan szóról szóra ugyanaz, vagyis nem kérdés, hogy azzal mennyi munkaórát dolgoztak:

Egyszer valamennyit, másodszor pedig semmennyit, vagyis a másodszorra kiállított számla tuti hazugság. 

Ezért a képviselő szerint felháborító, hogy egy menthetetlen csalásba fut bele a NAV, egyszerűen hülyének tetteti magát a NAV azért, hogy a fő bűnösöket - a pályázatok mögött álló Mengyi Roland, Simonka György és Varga Gábor fideszes képviselőket - elengedje az ügyből.