Nem tud leállni a fizetési felszólításos cég

2018.05.03. 05:51

Tavaly jeleztük, hogy új vállalkozás tűnt fel a megtévesztő ajánlatok piacán: az Intercontact Mérnökiroda Kft. küldözgetett számlának látszó papírt vadidegen cégeknek. A papír azonban nem számla, apró betűvel rajta van, hogy ez igazából csak egy ajánlat, amivel egy bizonyos Interbazis.hu-tól lehet valamilyen dolgot kapni.

Ezek alapján feltehetőleg abban bíztak a huncut intercontactosok, hogy egyes vállalatoknál figyelmetlenek lesznek, nem olvassák el alaposan, hogy mire is fizetnének jellemzően százezres nagyságrendű összeget, és az álszámlát hozzácsapják a valódi számlákhoz.

Erre utal az is, hogy az Interbazis.hu érdemi hozzáadott értéke erősen kétséges. A magát „Magyarország legnagyobb cégjegyzékének" hirdető oldalra pillanatnyilag fel van dobva – ránézésre random módon – néhány vállalat rövid leírással és a nyilvános adataikkal. Érdekességként valamiért a cégek közé becsempésztek márciusban egy Fidesz-hírt is, amiben Orbán kifejti, hogy „csökkentették a rezsit".

fidesz.png

Korábbi cikkünkben jeleztük, mi is hogy megjártuk az interbázisos öreg hölggyel, amikor felhívtuk, hiszen hamar elküldött minket melegebb éghajlatra, pedig csak annyit akartunk megtudni, hogy miért hívja számlának az ajánlatát. Olvasóink azonban nagy számban jelezték, hogy megtévesztő tevékenységével egyáltalán nem állt le, folyamatosan bombázhatja továbbra is a mit sem sejtő vállalatokat.

P.-éktől például majdnem százezret rántottak volna le, de résen voltak, pontosabban inkább nem fogadták el a számlának tűnő ajánlatot.

G. elmondása alapján rájuk még keményebben ment rá a cég, mert miután átküldte a számlának látszó ajánlatot, az idős asszony még rájuk is telefonált, hogy nem látja az utalást, pedig elküldte a számlát. A kolléga, akivel beszélt, megkérte, hogy küldje el a számla másolatát, legyen szíves, mert ők nem tudják, hogy pontosan miért kellene fizetniük még.  

G. végül maga hívta vissza a nőt, hogy mégis mit akar a kamuszámlájával. Leírása alapján 

a néni egészen rutinos, mert fizetési felszólítást csak szóban tesz, írásban csak a számlát küldi, ahol is elhelyez egy tartalmilag irreleváns zavaros megjegyzést, amire később hivatkozhat, ha lebukna. Ha pedig valaki élesebben reklamál, akkor egyből küldi a sztornó számlát, és közli, hogy tévedés történt.

Fel is akarta jelenteni, de különböző rendőrségi vonalakon túl sokáig váratták, vagy azt kérték, hogy menjen be a kapitányságra, úgyhogy inkább hagyta az egészet.

R. könyvelőként jelezte, hogy a győri cégük is kapott 96 ezer forintos számlaszerűséget, mailben azonnali, még aznapi fizetést követelve. B.-ék kaposvári cégétől már 126 ezret kértek volna, hiszen „el vannak maradva a befizetéssel". B. elmondása alapján nem akart ezzel az átverési próbálkozással hosszasan foglalkozni, de nem érti, hogy ilyen nyilvánosságra került ügyekben miért nem tud lépni a rendőrség.

D.-éket azzal kereste meg, hogy az egyik telephelyükön eltűnt az Intercontact által kiállított számla, ezért újat állítanak ki. Hiteles számlamásolatot viszont nem tudtak adni, a könyvelő megtalálta hamar az indexes cikket is, erre az asszony megfenyegette könyvelőt, hogy majd perelni fog, ebben maradtak. V.-éktől 122 ezret kért, „szíves intézésre", persze náluk is hiába.

Úgy néz ki, hogy célcsoportnak a közepesebb magyarországi cégeket lőtte be. Ami végül is racionálisnak tűnik, ha csak az átverés részét vizsgáljuk, hiszen egy minicégnél minden tízezer forint helyét alaposan át kell néznie a tulajnak, egy nagyvállalatnál pedig jellemzően van érdemi szűrés arra, hogy ilyen gagyi trükkel ne lehessen megszívatni őket.

Ezzel együtt is elképzelhető, hogy például a Hotel Karos Spa, a Tina Varázs vagy a Corrocont Kft. hatalmas marketinglehetőséget látott az Interbazis.hu-ra kerülésben. Ahogy az is, hogy pont fordítva történt, és a legkönnyebben átverteket teszik ki díszszemlére. Utóbbi esetben talán azért lehetne fizetni, hogy a cégünk inkább ne legyen rajta a baleklistán.

Az említett hölgy egyébként két éve, nyáron alapította vállalkozását, és az elérhető adatok alapján fél év alatt is elég jól ment a cége: 3,3 milliós árbevétel mellett csinált rögtön 1,7 milliós adózott eredményt az „egyéb információs szolgáltatással” foglalkozó, gárdonyi Intercontact.