Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nincs most pestis a magyar disznókban

2018.05.03. 13:29

Romániában is újra felütötte a fejét a sertéspestis, az ukrán határon is kopogtat, Magyarországon viszont most csak vaddisznókból mutatták ki. Az agrárkamara szerint így biztonságos a magyar disznóhús, írják közleményükben

Ezzel együtt azért kérnek mindenkit, hogy figyeljenek nagyon, ne terjedjen el nálunk is a kór. Egyébként azt is megbírságolhatják, aki csak nem jelenti, ha tudott ilyesmi megbetegedésről valahol.

A fertőzött disznóknak annyi

Az afrikai sertéspestist a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre nem jelent veszélyt. Ez a egy vírus (ASP), a házi sertés és a vaddisznó betegsége, az Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki. Kárpátalján, a magyar határ közelében 2016 decemberében jelentették első alkalommal az ukrán hatóságok a betegség előfordulását. 2017 júniusában Csehországban vaddisznókban, júliusban pedig Romániában, Szatmárnémetiben egy háztáji gazdaságban állapították meg a betegséget.

Az ASP vírusa ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes. Védőoltás nem áll rendelkezésre, a fertőzés terjedését csak a beteg állatokkal való érintkezés megelőzésével lehet meggátolni. A fertőzött állatok száz százaléka elpusztul, írta róla korábban az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA).

Nem túl szép

A betegség egyes esetekben nagyon gyors lefolyású, ilyenkor a disznók kis ideig bágyadtak és étvágytalanok, majd váratlanul elpusztulnak. Általában étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 Celsius fokos), testszerte bőrvérzések, a bőr vöröses-lilás elszíneződése (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), előfordulhat hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés, valamint 5-10 napon belüli elhullás jellemző a betegségre, írja az agrárkamara.

A vaddisznók és a házi sertések a fertőzött állatokból származó élelmiszer-hulladékokkal is fertőződhetnek, éppen ezért szigorúan kell venni, hogy az élelmiszer-hulladék (moslék) etetését jogszabály tiltja. A tilalom betartása a sertésállományok védelmének és az ASP megelőzésének egyik legfontosabb eleme. 

Már attól elkaphatják a disznók a pestis, ha fertőzött vaddisznóval barátkoznak, de attól is, ha fertőzött állat "váladékával szennyeződött lábbeli" kerül az egészséges disznóólba. Ahogy különösen nem szabad fertőzött disznóhússal szennyezett moslékkal etetni őket. A Nébih egyébként pont a napokban bírságolt meg egy illegális disznótelepet Budapest mellett, ahol ránézésére óriásinak tűnt a hasonló fertőzés veszélye. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?