Nincs most pestis a magyar disznókban

2018.05.03. 13:29

Romániában is újra felütötte a fejét a sertéspestis, az ukrán határon is kopogtat, Magyarországon viszont most csak vaddisznókból mutatták ki. Az agrárkamara szerint így biztonságos a magyar disznóhús, írják közleményükben

Ezzel együtt azért kérnek mindenkit, hogy figyeljenek nagyon, ne terjedjen el nálunk is a kór. Egyébként azt is megbírságolhatják, aki csak nem jelenti, ha tudott ilyesmi megbetegedésről valahol.

A fertőzött disznóknak annyi

Az afrikai sertéspestist a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre nem jelent veszélyt. Ez a egy vírus (ASP), a házi sertés és a vaddisznó betegsége, az Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki. Kárpátalján, a magyar határ közelében 2016 decemberében jelentették első alkalommal az ukrán hatóságok a betegség előfordulását. 2017 júniusában Csehországban vaddisznókban, júliusban pedig Romániában, Szatmárnémetiben egy háztáji gazdaságban állapították meg a betegséget.

Az ASP vírusa ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes. Védőoltás nem áll rendelkezésre, a fertőzés terjedését csak a beteg állatokkal való érintkezés megelőzésével lehet meggátolni. A fertőzött állatok száz százaléka elpusztul, írta róla korábban az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA).

Nem túl szép

A betegség egyes esetekben nagyon gyors lefolyású, ilyenkor a disznók kis ideig bágyadtak és étvágytalanok, majd váratlanul elpusztulnak. Általában étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 Celsius fokos), testszerte bőrvérzések, a bőr vöröses-lilás elszíneződése (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), előfordulhat hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés, valamint 5-10 napon belüli elhullás jellemző a betegségre, írja az agrárkamara.

A vaddisznók és a házi sertések a fertőzött állatokból származó élelmiszer-hulladékokkal is fertőződhetnek, éppen ezért szigorúan kell venni, hogy az élelmiszer-hulladék (moslék) etetését jogszabály tiltja. A tilalom betartása a sertésállományok védelmének és az ASP megelőzésének egyik legfontosabb eleme. 

Már attól elkaphatják a disznók a pestis, ha fertőzött vaddisznóval barátkoznak, de attól is, ha fertőzött állat "váladékával szennyeződött lábbeli" kerül az egészséges disznóólba. Ahogy különösen nem szabad fertőzött disznóhússal szennyezett moslékkal etetni őket. A Nébih egyébként pont a napokban bírságolt meg egy illegális disznótelepet Budapest mellett, ahol ránézésére óriásinak tűnt a hasonló fertőzés veszélye.