Ukrajna kitiltotta a magyar disznóhúst

2018.05.03. 17:12

Ukrajna is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket, miután Heves megyében egy afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött vaddisznótetemet  találtak.

A kitiltás Magyarország egész területére szól. Ukrajnába tilos bevinni az afrikai sertéspestisre fogékony állatokat és reprodukciós anyagaikat, takarmányt, valamint az afrikai sertéspestisre fogékony állatokból készült termékeket, nyersanyagokat, közölte a Nébih az MTI-vel.

Az afrikai sertéspestis – ami nem azonos a klasszikus sertéspestissel – a házi sertés és a vaddisznó betegsége, az emberre nem veszélyes. Az Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki.

Az ASP vírusa ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes. Védőoltás nem áll rendelkezésre, a fertőzés terjedését csak a beteg állatokkal való érintkezés megelőzésével lehet meggátolni.

A fertőzött állatok száz százaléka elpusztul.

Korábban Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea hozott hasonló intézkedést a magyar termékekkel szemben. Az agrárkamara múlt heti közleménye szerint a magyar disznóhús biztonságos, de figyelni kell, hogy ne terjedjen el a kór.

Az ASP-helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.