Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ukrajna kitiltotta a magyar disznóhúst

2018.05.03. 17:12

Ukrajna is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket, miután Heves megyében egy afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött vaddisznótetemet  találtak.

A kitiltás Magyarország egész területére szól. Ukrajnába tilos bevinni az afrikai sertéspestisre fogékony állatokat és reprodukciós anyagaikat, takarmányt, valamint az afrikai sertéspestisre fogékony állatokból készült termékeket, nyersanyagokat, közölte a Nébih az MTI-vel.

Az afrikai sertéspestis – ami nem azonos a klasszikus sertéspestissel – a házi sertés és a vaddisznó betegsége, az emberre nem veszélyes. Az Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki.

Az ASP vírusa ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes. Védőoltás nem áll rendelkezésre, a fertőzés terjedését csak a beteg állatokkal való érintkezés megelőzésével lehet meggátolni.

A fertőzött állatok száz százaléka elpusztul.

Korábban Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea hozott hasonló intézkedést a magyar termékekkel szemben. Az agrárkamara múlt heti közleménye szerint a magyar disznóhús biztonságos, de figyelni kell, hogy ne terjedjen el a kór.

Az ASP-helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.