Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A világ legforgalmasabb nemzetközi repülőjárata helyett vonat is mehetne

GettyImages-688118670
2018.05.04. 11:37

Új legforgalmasabb nemzetközi repülőjáratot jelentett be az OAG Aviation alapján a BBC.  A Hong Kong - Tajpej szakasz  volt eddig a rekorder, de az idén februárig tartó 12 hónap alatt Szingapúr és Kuala Lumpur közt 30 537 repülő közlekedett, amivel átvették a vezetést.

Ez nagyjából napi 87 járatot jelent, és több mint négymillió utast. A csaknem 300 kilométeres út egyébként repülővel 65 perces, ami nem sok, ezért időről időre felröppennek tervek arra, hogy érdemesebb lenne vasúton szállítani inkább ezt a rengeteg embert a két város közt. Jelenleg repülő nélkül tömegközlekedéssel nagyjából hat óra alatt lehet eljutni egyik városból a másikba.

A repülők átlagosan 75 százalékos töltöttséggel mentek, ami a légiközlekedésben nem számít igazán jónak, nagy lehet ott a verseny a légitársaságok közt pillanatnyilag vagy esetleg csak sokan félretervezhették a kapacitásaikat.

A szingapúri fapados Scoot légitársaság volt a legpontosabb, a maláj Malaysian Airlines késett a legtöbbet a vonalon a vizsgált időszakban. Egyébként három nagy cég uralja ezt a vonalat, az Air Asia, a Malaysian Airlines és a SilkAir elviszi a teljes forgalom csaknem felét.  

Még érdekesebb, hogy ez csak a legforgalmasabb nemzetközi szakasz, az abszolút legforgalmasabb légiközlekedési szakasz egy belföldi járat Dél-Koreában. Szöul és Jeju (Quelpart) nyaralósziget között nagyjából 65 ezer repülő közlekedett, ami nagyjából napi 180 járatot jelent, kis túlzással egyenletesebben elosztva olyan gyakran járhatnának a repülők ott, mint Budapesten a 4-6 villamos.  

(Borítókép:  Charles Pertwee/Bloomberg via Getty Images)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?