Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letartóztatási parancsot adtak ki Amerikában a Volkswagen volt vezetője ellen

2018.05.05. 10:14

Letartóztatási parancsot adtak ki az amerikai hatóságok Martin Winterkorn, a Volkswagen volt vezetője ellen a német autógyár környezetvédelmi csalása miatt, írja az MTI. Eközben Németországban többek között csalás gyanúja miatt nyomoznak a 70 éves volt vállalati vezető ellen.

Csütörtökön egy nagyesküdtszék Detroitban vádat emelt Martin Winterkornnal szemben. A vádemelés már márciusban megtörtént, de eddig titokban tartották,

nyilvánosságra hozatalát a VW éves németországi igazgatósági ülésére időzítették.

A vádirat szerint a 2015-ben lemondását benyújtó VW-vezetőt az amerikai környezetvédelmi törvények megszegésével és a hatóságok félrevezetésével is gyanúsítják.

Az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) 2015 szeptemberében vádolta meg a céget azzal, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amely érzékeli, ha mérik a motor károsanyag-kibocsátását. Így az autók a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálták. A csalást akkor már legalább hat éve folytatta a gyár az EPA szerint, ami világszerte 11 millió gépjárművét érintett. 

A Volkswagen tavaly ismerte el a csalást, az igazságszolgáltatás akadályozását és a hamis tanúzást, miután megegyezett az amerikai igazságügy-minisztériummal. A megállapodás szerint a cég 4,3 milliárd dollár kártérítést fizet, ezen felül 25 milliárd dollárt költ az Egyesült Államokban az autótulajdonosok, a környezetvédelmi hivatalok, a szövetségi államok és a kereskedők követeléseinek kielégítésére, valamint felajánlotta, hogy visszavásárol 500 ezer környezetszennyező autót.

Winterkorn a botrány kipattanása után nem sokkal lemondott. A volt elnök-vezérigazgató jelenleg feltehetőleg Németországban tartózkodik.