Jolán
2 °C
4 °C

Magyarországon nincs szabad munkaerő, pedig nagyon kellene

2018.05.05. 14:18 Módosítva: 2018-05-05 14:18:32

Óriási a munkaerőhiány van Magyarországon, szabad és képzett munkaerőt pedig sehol nem lehet találni, írja a Dw.com.

Rengeteg a munka, én is rendszeresen túlórázok

– meséli a 23 éves Falusi Tóth Gergely, aki egy éve kezdett el dolgozni a TS Magyarországnál.

A cégnél 2008-ban mindössze 11 embert foglalkoztatott, 2011 és 2017 között azonban megháromszorozódott a magyarországi forgalom, nagyon kellenének az emberek, de egyszerűen nincs kit felvenni.

2011-12-ben, amikor álláshirdetéseket tettünk közzé a weboldalakon, 50-100 potenciális újonc jelentkezett. Idén, amikor fel szerettem volna venni három munkást, mindössze hat ember jelentkezett a felhívásra. Három közülük túl kevésnek tartotta a bért és visszautasította az ajánlatot, és bár felvettem végül három embert, nem volt választásom

– mondta Juhász Gyula, a cég menedzsere.

Nincs utánpótlás

Magyarország kedvelt célpontja lett a külföldi feldolgozóiparnak a rendszerváltás után, amire rá tett még egy lapáttal az uniós csatlakozás is. Van itt gyára az Audinak, a Boschnak, a Legónak, a Mercedesnek, az Opelnek és a Samsungnak is. Munkaerő viszont nincs, a Samsung például Ukrajnából hozza be a lehető legolcsóbb munkaerőt.

Pedig a foglalkoztatottság magas, a munkaképes lakosság mindössze 3,8 százaléka nem dolgozik, azonban Juhász Gyula szerint ez a szép szám csak a külföldön dolgozóknak köszönheti. Ebben van is igazság, hisz 350-500 ezer magyar dolgozik külföldön, ők pedig nyilván hiányoznak a magyar gazdaságból. Ráadásul hiába emelkedik a munkabér, az még mindig messze elmarad az európai bérektől.

Magyarországnak pedig még az az előnye sincs meg, mint Lengyelországnak, hogy a hiányzó munkaerőt feltöltse a külföldi munkát kereső ukránokkal. A külhoni magyarok a magyar állampolgárság megszerzése után sokkal inkább Nyugat-Európát választják, mint Magyarországot, így nem igazán látni, hogy lehetne ezt a helyzetet megoldani. Hacsak persze a nők nem segítenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?