Furcsa hitellel folytatódik az új miniszter története

2018.05.08. 11:18

Érdekes módon lekerült a legújabb Orbán-kormány új fejlesztési miniszterének neve arról az ingatlanról, ahová az államot százmilliókkal megkárosítók cégek voltak bejelentve, nem sokkal azután, hogy erről megjelent pár cikk a sajtóban. Bártfai-Mager Andrea rózsadombi lakásába több mint 60 cég volt bejegyezve, amelyek többsége zavaros körülmények közt már meg is szűnt vagy elköltözött az elmúlt években. A G7.hu, amely először a céghálóról, szúrta ki, hogy pár órával a cikk megjelenése után az épület névtáblájáról egyszerűen kihúzták az új minisztert. 

Pedig történtek még érdekes, Bártfai-Magerhez köthető dolgok az ingatlanban. A miniszter fiának cége, a 2006-ban 12 milliós bevételt generáló Globofood Kft. például egy nagy összegű, 189 millió forintos hitelre kötött szerződést a B3 Takarékkal, és a hitelnek két, ugyanabban a lakóparkban lévő lakás a fedezete. Ezzel viszont van pár furcsaság, azon kívül, hogy a cég bevételeihez képest elég nagy a megkapott hitel:

  • A két lakás, amely a hitel fedezetét képzi, nem Bártfai-Mager fiának vagy a cégének a tulajdona, hanem az Erste Banké, a hitel fedezetét pedig nem az ingatlan, hanem a bérleti díj képzi. Ez viszont a G7-nek nyilatkozó szakemberek szerint nem valószínű, hogy elégséges fedezetet képez a hitelhez.
  • Az egyik lakásba az a Szerbin Judit van bejelentve, aki a NAV listája szerint több mint 10 millió forinttal tartozik az államnak, és aki több helyen is feltűnik Bártfai-Mager volt férjének, Balogh Sándornak a céghálójában.
  • A B3 Takarékot, ahogy az egész takarékszövetkezeti rendszert, Bártfai-Mager Andrea felügyeli 2016-tól kezdve, ekkor lett ő a postaügyekért és takarékokért felelős kormánybiztos.

A G7 megkérdezte az érintetteket, de a B3 Takarék és az Erste banktitokra hivatkozva nem válaszolt, a Globofood egyszerűen nem reagált, az új miniszter pedig azt mondta: nincs ahhoz köze, hogy egy általa felügyelt szektorban működő fontos cég a fiának milyen hitelt ad, és milyen fedezettel. Bártfai-Mager Andreáról készült portrénkat itt olvashatja.