Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új húszezres érmét bocsát ki a jegybank

1
2018.05.09. 14:03

Új 20 ezres ezüst érmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön a Szózat megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából, az ősbemutató évfordulóján - közölte az MTI-vel az MNB kedden. Az ezüstérmék mellé kétezres színesfém érméket is nyomott az MNB. 

A Kereszthury Gábor iparművész által tervezett emlékérmék előoldalán nemzeti lobogóval a háttérben a Szózatot író Vörösmarty Mihály félalakos ábrázolása látható, melyet Barabás Miklós festménye ihletett. Bal oldalon Magyarország címere jelenik meg, jobb oldalon a Szózat eredeti kéziratából vett idézetet, a költemény leghangsúlyosabb versszakát ("A' nagy világon e' kívűl / Nincsen számodra hely: / Áldjon vagy verjen sors' keze, / Itt élned, halnod kell.") a költő kézjegye zárja. 

Az emlékérmék hátlapján a Szózat zeneszerzője, Egressy Béni félalakos ábrázolása jelenik meg, amelyet szintén Barabás Miklós festménye inspirált. A háttérben az egykori Nemzeti Színház épülete látható, ahol a darab ősbemutatóját is tartották. Egressy alakja mellett fent a Szózat kottájának részlete, a későbbi művekben is gyakran idézett kezdő dallamsorok láthatóak, alul pedig a zeneszerző kézjegye található. 

Az ezüst és a színesfém változat pontosan ugyanúgy néz ki, csak értékjelzésükben térnek el. 

Mindkét emlékérme átmérője 52,5 milliméter. A 20 ezer forint névértékű emlékérme súlya 77,76 gramm, 925 ezrelék finomságú ezüstből készült tükörfényes kivitelben, míg a 2 ezer forint névértékű, 76,5 gramm súlyú színesfém változatot réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből, selyemfényes kivitelben gyártották. 

Az emlékérmékből öt-ötezer darab készíthető.

Az ezüst emlékérmét három hónapig, a színesfém emlékérmét időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken lehet megvásárolni május 10-től a Magyar Pénzverő Zrt. Érmeboltjában, illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban.

Vörösmarty Mihály 1836-ban írta a Szózatot, Egressy Béni 1843-ban zenésítette meg a Nemzeti Színház nyílt pályázati felhívására. Egressy "Minden ember legyen ember és magyar!" jeligével nyújtotta be művét,a melynek ősbemutatóját 1843. május 10-én tartották. A pályázat sorsáról a közönség is döntött, amely hangos ovációval fogadta Egressy szerzeményét. 

(Borítókép: MNB)