Olivér
5 °C
8 °C

Argentína az IMF-hez fordul

2018.05.09. 09:15 Módosítva: 2018-05-09 09:24:28

A Nemzetközi Valutaalaphoz fordult Argentína, hogy pénzügyi támogatást kérjen az argentin peso drámai leértékelődése miatt kialakult helyzet kezelésére -írja az MTI. Mauricio Macri argentin elnök kedden bejelentette, hogy beszélt Christine Lagarde-dal, a valutaalap főigazgatójával és kezdeményezte a tárgyalások megkezdését egy hitelvonal megnyitásáról a gazdasági nehézségek megoldásának érdekében. 

 Az IMF vezetője megerősítette, hogy rögtön megkezdik egy megállapodás kidolgozását, ami lehetővé teszi a növekedési program megerősítését, támogatást nyújtva a megváltozott globális körülmények között - mondta Mauricio Marcri az elnökség hivatalos csatornáin közvetített televíziós beszédében.  Az elnök azt mondta

 mindez lehetővé teszi, hogy az ország elkerüljön egy újabb gazdasági válságot.

A múlt heti erős ingadozások után az argentin peso dollárhoz viszonyított árfolyama kedden ismét jelentősen csökkent: a hétfői záráshoz képest 4,61 százalékkal zuhant, így egy dollárért már 23,41 pesót kellett adni. Ez azt jelzi, hogy a kormánynak és a jegybanknak nem sikerült helyreállítani a befektetők bizalmát a múlt heti intézkedésekkel. 

A központi bank nyolc nap alatt háromszor emelt kamatot, legutóbb pénteken 33,25 százalékról 40 százalékra, a pénzügyminisztérium pedig bejelentette, hogy a GDP 3,2 százalékáról 2,7 százalékra mérsékelte a költségvetési deficit célszámát. Keddtől kezdve a bankok kötelesek dollártartalékaik egy részét, mintegy 2 milliárd dollárt, a pénzpiacokra vinni a peso árfolyamának támogatására.

A gazdasági nehézségek azonban már tavaly decemberben elkezdődtek, amikor a befektetők kételkedni kezdtek abban, hogy a kormány le tudja-e majd küzdeni az inflációt. A kormány és a jegybank inflációs célszáma 15 százalék, de az IMF 19,2 százalékot, a kutatóintézetek pedig 20 százalékot meghaladó mértéket vár az idei évre. 

A Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságának számító Argentínában 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban, így az egy évre visszatekintő infláció 25,4 százalékot tett ki, gyorsult az ütem.

Az argentin peso sokáig túlértékelt volt a dollárral szemben, mert Christina Kirchner elnöksége idején (2007-2015) valutakorlátozásokat vezettek be a tőkekiáramlás megfékezésének érdekében. Mauricio Macri jobbközép kormánya szakított ezzel a politikával és áttért a lebegtetésre, miután 2015-ben hatalomra jutott.

A régiós devizák árfolyama amiatt is csökkent, hogy az utóbbi hetekben emelkedett az amerikai államkötvények hozama.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?