149 ezer forint egy átlagos albérlet Budapesten

D KOM20130320007
2018.05.10. 10:04

Most, hogy zajlanak az érettségik, itt az ideje, hogy elkeserítsük az egyetemre igyekvő diákokat, szüleiket és mindenki mást azzal kapcsolatban, hogy mennyibe fog kerülni, ha albérletben szeretnének lakni. Az Ingatlan.com közleménye szerint 

Budapesten 10 százalékkal drágultak az albérletek az elmúlt egy évben,

és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak - Május elején a kínálati piacon 149 ezer forint volt a 140 négyzetméternél kisebb alapterületű kiadó lakások átlagos bérleti díja, bár a a fővároson belül nagyon nagy szórás van a bérleti díjakban. A legolcsóbbak a XVII. és a XXI. kerületek, előbbiben átlagosan 100 ezer, utóbbiban 110 ezer forintért már lehet albérletet találni. A legdrágábbnak számító V. kerületben viszont ennek a duplájáért lehet átlagosan lakást bérelni, de az I. és II., illetve a VI és VII. kerületben se megy 150 ezer forint alá az átlagos bérleti díj. 

Bp grafikon.png
Grafika: Ingatlan.com

A nagyobb egyetemi városokban is fölmentek az albérletárak, bár sehol nem kell annyi bérleti díjat fizetni, mint a fővárosban. Debrecenben 10 százalékkal 88 ezer forintra, Szegeden 9 százalékkal 85 ezer forintra, Pécsen 22 százalékkal 95 ezer forintra nőttek az átlagos bérleti díjak a teljes piacon, Miskolcon azonban visszafogottabb volt az emelkedés, tavaly májushoz képest 3 százalékkal 70 ezer forintra nőtt a bérleti díj.

országos grafikon.png
Grafika: Ingatlan.com

A garzonok Budapesten is vidéken is népszerűek, de vigyázni kell velük:  bár az átlagos havi bérleti díjuk alacsonyabb, de négyzetméterre vetítve jóval magasabbak az adott városra jellemző albérletdíjaknál. Budapesten a garzonlakások átlagos havi díja 110 ezer forint. Debrecenben 75 ezer forintért, Pécsen 78 ezer forintért, Szegeden és Miskolcon pedig átlagosan 58 ezer, illetve 50 ezer forintért várják a bérlőket a garzonok tulajdonosai.