Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Horvátország elkezdené bevezetni az eurót

2018.05.10. 13:46

A kormánynak mély meggyőződése, hogy Horvátország elkezdheti az euró bevezetésének folyamatát, amely lényeges és tartós előnyökkel jár az országra nézve – mondta Andrej Plenković horvát miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen.

A kormányfő elmondása szerint két évtizede alacsony az infláció és stabil a valutaárfolyam és a költségvetést is sikerült konszolidálni. Egyedül az államadósságot kell csökkenteni, ami tavaly év végén elérte a GDP 78 százalékát, és várhatóan 2021-re 65 százalékra csökken. Az euróövezeti csatlakozás egyik feltétele, hogy a költségvetési hiány legfeljebb a GDP 3 százalékát teheti ki, az államadósság pedig nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát.

Az euró bevezetéséről a kormányülésen vitára bocsátott stratégia alaposan elemzi a gazdasági előnyöket és a bevezetés költségeit – amikről Plenković elmondta, hogy ezek nem lesznek magasak, mert nagyrészt egyszeri költségről van szó.

A kormányfő arra számít, hogy az euró bevezetése csökkenti a pénzügyi és makrogazdasági stabilitás, valamint a kamat- és a tranzakciós költségek kockázatát. „Mindez hozzájárul a gazdaság és a foglalkoztatás gyorsabb növekedéséhez, bővül a beruházások volumene, továbbá a pénzügyi rendszer és a gazdaság ellenállóbbá válik a különböző rendellenességekkel szemben."

A stratégiában egyelőre nem szerepel az euró bevezetésének időpontja, de  pontosan tudják, milyen lépéseket kell még megtenni a cél érdekében. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?