Horvátország elkezdené bevezetni az eurót

2018.05.10. 13:46

A kormánynak mély meggyőződése, hogy Horvátország elkezdheti az euró bevezetésének folyamatát, amely lényeges és tartós előnyökkel jár az országra nézve – mondta Andrej Plenković horvát miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen.

A kormányfő elmondása szerint két évtizede alacsony az infláció és stabil a valutaárfolyam és a költségvetést is sikerült konszolidálni. Egyedül az államadósságot kell csökkenteni, ami tavaly év végén elérte a GDP 78 százalékát, és várhatóan 2021-re 65 százalékra csökken. Az euróövezeti csatlakozás egyik feltétele, hogy a költségvetési hiány legfeljebb a GDP 3 százalékát teheti ki, az államadósság pedig nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát.

Az euró bevezetéséről a kormányülésen vitára bocsátott stratégia alaposan elemzi a gazdasági előnyöket és a bevezetés költségeit – amikről Plenković elmondta, hogy ezek nem lesznek magasak, mert nagyrészt egyszeri költségről van szó.

A kormányfő arra számít, hogy az euró bevezetése csökkenti a pénzügyi és makrogazdasági stabilitás, valamint a kamat- és a tranzakciós költségek kockázatát. „Mindez hozzájárul a gazdaság és a foglalkoztatás gyorsabb növekedéséhez, bővül a beruházások volumene, továbbá a pénzügyi rendszer és a gazdaság ellenállóbbá válik a különböző rendellenességekkel szemben."

A stratégiában egyelőre nem szerepel az euró bevezetésének időpontja, de  pontosan tudják, milyen lépéseket kell még megtenni a cél érdekében.