Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Ők most a leggazdagabbak Magyarországon

2018.05.10. 05:13 Módosítva: 2018.05.10. 13:36

Egy év alatt negyedével nőtt a 100 leggazdagabb magyar vagyona a Napi.hu idei friss kiadványa szerint. A leggazdagabbak egy év alatt 890 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat, így az összérték 2017 végére 4267,4 milliárd forintra nőtt. A képet árnyalja, hogy a jelentős növekedésből Mészáros Lőrinc vagyongyarapodása egymagában 160 milliárdot, azaz a teljes 100-as kör bővülésének ötödét tette ki.

Az egykori felcsúti gázszerelő tavaly még csak az ötödik helyet foglalta el 120 milliárd forintos vagyonnal. A 2018-as állapot alapján viszont már több mint 42,6 milliárd forint egy magyar milliárdos átlagvagyona. A szóródás nagy: a legújabb listára 8,2 milliárdos vagyonnal lehetett bekerülni, míg az első helyen 320 milliárd forint becsült vagyonnal Csányi Sándor áll.

A Napi.hu számításai szerint a tavalyi ötödik helyről a másodikra ugrott fel Mészáros Lőrinc, aki 40 milliárd forintra közelítette meg az élen álló OTP-vezért. (Vagyongyarapodásáról legutóbb itt írtunk.) A harmadik helyen a közelmúltban elhunyt Demján Sándor állhatna 260 milliárdos vagyonnal, míg a negyedik Gattyán György 240 milliárddal. Az első tízben kapott helyet csökkenősorrendben Bige László, Széles Gábor, Veres Tibor, Felcsuti Zsolt, Kasza Lajos és Rákosi Tamás - utóbbi 100 milliárd forintra növelte vagyonát tavaly.

Az idei százas listán négy új név található. Jellinek Dániel, az Indotek-csoport többségi tulajdonosa egyből a 26. helyen nyitott. A 31. helyen jegyezték Schmidt Mária és családja vagyonát. Ő azonban inkább visszatérőnek tekinthető, ugyanis férje, néhai Ungár András halálát követően már tagja volt a leggazdagabbaknak. Hozzá hasonlóan visszatérő Jászai Gellért (94. hely), aki a Mészáros Lőrinc-féle cégcsoport egyik vezetőjeként és résztulajdonosaként került vissza a milliárdosok közé. Két, korábban jórészt ismeretlen üzletember is megjelent a 2018-as listán, mindketten az ingatlanfejlesztésben érintettek: Pálos Titusz (59. hely) és Füzesi Attila (98. hely).

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.