Árpád
-2 °C
4 °C

Lassul az építőipar

2018.05.11. 10:50

Lassulni látszik az építőipar a KSH legfrissebb statisztikái szerint, márciusban a szektor szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 10,3 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.  Az iparág termelés volumene 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az épületekből a februári 20,4 százalékos növekedés után márciusban 0,2 százalékkal építettek többet, az első negyedévben pedig 18,3 százalékkal nőtt a volumen a múlt év azonos időszakához képest. Az egyéb építmények építése márciusban 4,1 százalékkal az első negyedévben 21,0 százalékkal nőtt a februári 40,3 százalékos és a januári 31,4 százalékos emelkedés nyomán.

Új szerződésből is kevesebbet kötöttek márciusban, ezek volumene az előző évhez képest, 7,1 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,2 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 22,7 százalékkal kisebb lett. Márciusban irodaépületek mellett kereskedelmi, ipari és oktatási épületek építésére kötöttek nagy értékű új szerződéseket.

Mindeközben pedig drágulnak az építkezések, az építőipar termelői árai: a tavalyi 5,2 százalékos emelkedés után az első negyedévben 8,2 százalékkal emelkedtek a múlt év első negyedéhez képest, az épületek építése 11,0 százalékkal drágult a mélyépítési termelői árai 5,9 százalékkal emelkedtek. Balogh László, az Ingatlan.com szakértője, akit a Hvg.hu idéz, úgy látja, hogy a kapacitás- és munkaerőhiány továbbra is korlátozza az ágazat növekedését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?