Jolán
2 °C
4 °C

Agrárminiszter-jelölt: Egy migráns eldobott egy szendvicset, ezért van Magyarországon sertéspestis

DSC 5694
2018.05.14. 12:41

Bemutatkozott az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtt Nagy István, aki Fazekas Sándort váltja a Földművelésügyi Minisztérium élén a negyedik Orbán-kormányban. Az új miniszter hosszan beszélt a terveiről, általában tartva a szakmai profilt, bár pár meredek állítást azért neki is sikerült elrejtenie a bemutatkozásában. 

Nagy Istvánt a bizottság fideszes elnöke, Font Sándor „régi harcostársként” mutatta be, hiszen korábban ő is a bizottság tagja volt, az elmúlt ciklusban pedig Fazekas Sándor miniszter helyetteseként és az FM parlamenti államtitkáraként dolgozott. A jelölt magáról elmondta, hogy Újfehértón, egy tanyán született, Debrecenben járt állattenyésztési szakközépiskolába, majd Mosonmagyaróváron tanult agrárgazdaságot. Utána középiskolákban és a felsőoktatásban is tanított, emellett pedig méhészetből doktorált. Sőt, ma is méhésznek tartja magát, van is méhészete.

A baloldalt nem érdekli a vidék?

Több fideszes és jobbikos képviselő is élcelődött azon a mezőgazdasági bizottság ülésén, hogy a bizottságba se az MSZP, se a DK, se a Párbeszéd nem delegált képviselőt, így a Jobbiknak három hely is jutott. Ebből többen azt a következtetést vonták le, hogy a választások eredményét elemezve a baloldali pártok végképp lemondtak a vidékről.

A miniszterjelölt szinte minden ügyön végigszaladt, ami csak felmerülhet, az öntözési rendszerektől a halgazdálkodáson át az agrárképzésekig. Kiemelkedett viszont pár ügy, ami nagyobb problémának tűnik, mint a többi. Nagy István szerint az egyik legfontosabb kérdés a jövőben az lesz, hogy tudjuk-e  növelni az agrárgazdaság versenyképességét. A miniszterjelölt szerint a magyar gazdák jelenleg az EU-s átlag kb. 59 százalékát tudják megtermelni egy hektáron, amit mindenképpen javítani szeretne a minisztérium.

Ebben például fontos cél, hogy minden olyan agrárnyersanyagot, amelyet Magyarországon termelnek, itthon fel is lehessen dolgozni, ne kelljen például az itthon megtermelt szóját a szomszéd országokba exportálni, onnan pedig feldolgozva drágábban visszavásárolni. A cél az, hogy a feldolgozott termékek aránya a magyar agrárexportban 78 százalékos legyen. A miniszterjelölt azt is célul tűzte ki, hogy kétszer annyi üvegház és melegház legyen Magyarországon, mint most, mert ez egy versenyképes és munkaigényes ágazat, ráadásul egyre nagyobb az igény a helyi zöldségekre és gyümölcsökre. 

Egy másik nagy probléma a munkaerőhiány, vagy ahogy a jelölt mondta, hogy van mit aratni, de nincs, aki arasson. Ennek a megoldására

50 ezer embert szeretnének átvezetni a közmunkaprogramból a mezőgazdaságba,

lehetőleg nemcsak idénymunkára, hanem úgy, hogy hosszú távon is el tudjanak helyezkedni a családi gazdaságoknál. Ehhez, vagyis a munkaerőhiányhoz kapcsolódó probléma, hogy a gazdatársadalom elöregszik, egyelőre nem sikerült meggyőzni a fiatalokat.

Nagy István célként tűzte ki azt is, hogy a kormány végre valahogyan megszüntesse az osztatlan közös földtulajdonlást, ami miatt nagyon nehézkes megművelni vagy eladni az ilyen földeket. Ezzel kapcsolatban a lelkesedést Font Sándor kicsit letörte, aki azt mondta: 1998 óta minden miniszter azt mondta, hogy meg akarja szüntetni az osztatlan közöst, de eddig senki nem kezdett vele semmit. 

A miniszterjelölt azt is elmondta, hogy az új kormányban a vidékfejlesztés feladata visszakerülne a Földművelésügyi Minisztériumhoz. 

Nagy az amúgy nagyon szikár szakmai előadást azért némi migránsozással fűszerezte, például amikor az afrikai sertéspestisről beszélt. Szerinte ugyanis a sertéspestis úgy kerülhetett be Heves megyébe, hogy egy migráns vagy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, amit megtalált egy vaddisznó, amely így megbetegedett. Hogy ezt mi alapján állítja a miniszterjelölt, az sajnos az előadásából nem derült ki. Ez a kijelentése már-már megközelíti elődje, Fazekas Sándor jobb mondásait, akinek politikai hagyatékáról itt írtunk részletesebben. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?