Judit
2 °C
7 °C

Bemutatta új minisztériumát Palkovics László

DSC 5692
2018.05.14. 13:32

Palkovics László, az előző Orbán-kormány felsőoktatásért felelős államtitkára nemcsak miniszter lett, de egy teljesen új minisztériumot is kapott, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot. A miniszterjelölt ezt mutatta be az Országgyűlés gazdasági, illetve kulturális bizottságának. A meghallgatáson sok minden kiderült, csak pontosan az nem, hogy az új minisztérium mit is fog csinálni, mit vesz el más minisztériumoktól, és mit hagy másoknál. 

Annyiban Palkovics mindenképpen igyekezett a technológiai és innovációs elithez csatlakozni, hogy ahelyett, hogy elmondaná, mit is fog csinálni, egy amolyan TED-előadást tartott a világ és Magyarország nagy kihívásairól. Egy teljesen olvashatatlanul teleírt powerpointtal kiegészítve beszélt például az öregedésről, a városiasodásról, a robotizációról és ennek munkaerőpiaci vonzatairól, ahogy a magyar gazdaság elmúlt harminc évéről is tartott egy zanzásított összefoglalót. 

A miniszterjelölt ezután tért rá arra, hogyan is épül majd fel az új minisztérium, ami első ránézésre nagyon széles mandátummal rendelkezhet. A tárca öt külön államtitkárságból fog állni, és már az is megvan, hogy melyiket ki vezetheti:

  • Lesz külön államtitkársága az általános gazdaságpolitikai és gazdaságvezetési kérdéseknek, ezt György László, a Századvég Gazdaságkutató vezetője irányítja majd. Hogy ő mit gondol a magyar gazdaságról, arról itt írtunk részletesebben.
  • A fenntarthatóság is ehhez a minisztériumhoz tartozik majd. Ezért a területért Weingartner Balázs lesz a felelős, aki korábban a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelőt vezette.
  • Az új minisztérium energia- és klímaügyi államtitkárságát Kaderják Péter közgazdász irányíthatja, aki jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője.
  • Ehhez a minisztériumhoz kerül a közlekedéspolitika is, amit Mosóczi László, a fejlesztési minisztérium államtitkára vezet majd.
  • Az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért eddig is Kara Ákos felelt, csak eddig az NFM-ben, most meg majd ebben a minisztériumban. 
  • A tudás és innovációmenedzsmentnek is lesz külön államtitkársága, ezt viszont maga Palkovics irányítja majd. 
  • A minisztérium parlamenti államtitkára Cseresnyés Péter lesz, aki eddig a képzési ügyekért  és a munkaerőpiacért felelt az NGM-ben. 

Ez alapján látszik, hogy az új minisztérium átveszi a fejlesztési minisztérium feladatainak nagy részét, viszont azokat – legalábbis azok egy jelentős részét – új emberekre bízza. 

(Borítókép: Bődey János / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?