Bemutatta új minisztériumát Palkovics László

DSC 5692
2018.05.14. 13:32

Palkovics László, az előző Orbán-kormány felsőoktatásért felelős államtitkára nemcsak miniszter lett, de egy teljesen új minisztériumot is kapott, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot. A miniszterjelölt ezt mutatta be az Országgyűlés gazdasági, illetve kulturális bizottságának. A meghallgatáson sok minden kiderült, csak pontosan az nem, hogy az új minisztérium mit is fog csinálni, mit vesz el más minisztériumoktól, és mit hagy másoknál. 

Annyiban Palkovics mindenképpen igyekezett a technológiai és innovációs elithez csatlakozni, hogy ahelyett, hogy elmondaná, mit is fog csinálni, egy amolyan TED-előadást tartott a világ és Magyarország nagy kihívásairól. Egy teljesen olvashatatlanul teleírt powerpointtal kiegészítve beszélt például az öregedésről, a városiasodásról, a robotizációról és ennek munkaerőpiaci vonzatairól, ahogy a magyar gazdaság elmúlt harminc évéről is tartott egy zanzásított összefoglalót. 

A miniszterjelölt ezután tért rá arra, hogyan is épül majd fel az új minisztérium, ami első ránézésre nagyon széles mandátummal rendelkezhet. A tárca öt külön államtitkárságból fog állni, és már az is megvan, hogy melyiket ki vezetheti:

  • Lesz külön államtitkársága az általános gazdaságpolitikai és gazdaságvezetési kérdéseknek, ezt György László, a Századvég Gazdaságkutató vezetője irányítja majd. Hogy ő mit gondol a magyar gazdaságról, arról itt írtunk részletesebben.
  • A fenntarthatóság is ehhez a minisztériumhoz tartozik majd. Ezért a területért Weingartner Balázs lesz a felelős, aki korábban a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelőt vezette.
  • Az új minisztérium energia- és klímaügyi államtitkárságát Kaderják Péter közgazdász irányíthatja, aki jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője.
  • Ehhez a minisztériumhoz kerül a közlekedéspolitika is, amit Mosóczi László, a fejlesztési minisztérium államtitkára vezet majd.
  • Az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért eddig is Kara Ákos felelt, csak eddig az NFM-ben, most meg majd ebben a minisztériumban. 
  • A tudás és innovációmenedzsmentnek is lesz külön államtitkársága, ezt viszont maga Palkovics irányítja majd. 
  • A minisztérium parlamenti államtitkára Cseresnyés Péter lesz, aki eddig a képzési ügyekért  és a munkaerőpiacért felelt az NGM-ben. 

Ez alapján látszik, hogy az új minisztérium átveszi a fejlesztési minisztérium feladatainak nagy részét, viszont azokat – legalábbis azok egy jelentős részét – új emberekre bízza. 

(Borítókép: Bődey János / Index)