Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Állami támogatással repülnek Hévízre a turisták

2018.05.15. 09:57 Módosítva: 2018-05-15 10:59:40

Minden egyes utas 25 ezer forintjába kerül az adófizetőknek a Hévíz-Balaton nemzetközi repülőtéren – számolta ki a G7. Ennek ellenére újabb közpénzmilliárdokból fejlesztenék a repteret, pedig nem látszik, hogyan lehetne fellendíteni a több mint tíz éve hanyatló utasforgalmat.

A reptéren, amit elsősorban Hévízre látogató német és orosz turisták használnak manapság, tavaly már 14 ezer fő alá csökkent az utasok száma. A portál számításai szerint az állam 2016-ig összesen 5,6 milliárd forintot költött el a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Hungary Kft. által üzemeltetett reptér támogatására, ebből beruházásokat finanszíroztak és működtetési veszteségeket egészítették ki. Majd 2016-ban a kormány úgy döntött, 6,6 milliárd forintból újabb fejlesztéseket hajtanak végre.

A támogatások miatt egy turista – ha oda-vissza úttal számolunk – átlagosan 25.927 forintjába került az adófizetőknek 2004 és 2016 között. Ha a KSH adatai alapján kiszámoljuk, mennyit költenek a turisták egy átlagos magyarországi tartózkodás során, és hogy ebből mennyi megy vissza adó formájában az államnak, kijön, hogy az állami bevétel (kb. 70 ezer forint) közel harmadát elviszi a reptéri támogatás a sármelléki utasok esetében. Ennél hatékonyabb és olcsóbb lenne, ha a Liszt Ferenc repülőtéren szállnának le az utasok, és az állam, ha mindenképp támogatni akarja a Hévízre lejutást, egyszerűen egy ingyenes transzfert szervezne Budapestről.