Jenő
-3 °C
6 °C

Bajban a svéd jóléti állam, elfogy a munkaerő

2018.05.15. 16:14 Módosítva: 2018-05-16 08:08:31

Egy évtizeden belül bajban lehet a híres svéd jóléti állam, ugyanis közel annyi embert kéne felvenni a közszférába dolgozni, mint ahányan összesen belépnek a munkaerőpiacra az előrejelzések szerint – írja a Bloomberg. 

A svéd magán- és közszféra együtt tud összesen 207 ezer új dolgozót felvenni 2025-ig, hacsak nem történik valami robbanásszerű változás a munkaerőpiacon, pedig a közszférának önmagában 208 ezer új ember kéne ebben az időszakban. 2007 és 2017 között a munkaerőpiac összesen 488 ezer fővel bővült, de ennek csak harmada csapódott le a közszférában. 

Az önkormányzatok szerint a 208 ezres bővülés az állami oldalon nem hihető szcenárió, a közszféra és a piac versenyezni fog a munkavállalókért. Mindez annak ellenére fenyeget, hogy Svédország népessége - elsősorban az intenzív bevándorlás miatt - dinamikusan nőtt az elmúlt évtizedekben, és a következő 10 évre is 10 százalékos növekedést jósolnak. A migráció ugyanakkor a 2015-ös menekültválság óta ott is érzékenyebb téma lett, erősödött a szélsőjobboldal is, ezért óvatosan kell bánni a bevándorlással, sokan inkább az automatizáció gyorsításában látják a lehetséges kiutat. 

Svédországban ráadásul a közszférán még a nyomás is növekedni fog, elsősorban a bevándorlók integrációnak szükségessége, és az elöregedő népesség miatt. Magdalena Andersson pénzügyminiszter 580 millió dolláros éves támogatást ígért a helyi önkormányzatoknak a jóléti állam szolgáltatásainak fenntartására (ebbe a klasszikus közszolgáltatások, mint az iskola vagy kórház is beleértendők), azonban ez az elemzések szerint messze van a szükséges szinttől. 

Az ellenzék szerint adóemelésre lesz szükség, hogy fenn tudják tartani a híresen kiterjedt svéd jóléti államot. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?