Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Évtizedeken át tiltott módon támogatták az Airbust, milliárdos kártérítés jöhet

2018.05.15. 19:55

Az Egyesült Államok több milliárd dollárnyi kártérítést is követelhet, miután a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kimondta: az Európai Unió nem szüntette be az Airbus repülőgépgyártó cégnek nyújtott tiltott állami támogatásokat. Fellebbezésre már nincs lehetőség, írta az MTI.

Az Európai Bizottság 2016 őszén fellebbezte meg a WTO döntését, amely szerint az európai kormányok kölcsönök formájában évtizedeken át tiltott állami támogatást nyújtottak az Airbusnak. A WTO kedden igazat adott Washingtonnak abban, hogy az uniós szubvenciók több milliárd dolláros kárt okoztak a Boeingnek a szélestörzsű gépek piacán az elmaradt profitok miatt, ugyanakkor elvetette azokat az amerikai érveket, amelyek szerint ez a keskenytörzsű repülőgépek piacára is igaz.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos ígéretet tett rá, hogy eleget fognak tenni a WTO előírásainak, és biztosítják a határozat teljes körű érvényesítését. Ezzel párhuzamosan a Boeing ellen is hasonló eljárás folyik a WTO előtt, az Európai Unió ugyanis azzal vádolja a vállalatot, hogy a WTO szabályaival nem összeegyeztethető támogatást kapott az amerikai kormányzattól.

Ebben az ügyben az idei év második felében vagy 2019 elején várható döntés. A WTO határozatai mindössze ajánlásokat tartalmaznak, a vitarendezési testületnek nincs joga ilyen ügyekben szankciókat kiszabni. A világ két legnagyobb repülőgépgyártójának kereskedelmi vitája 14 éve tart.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?