A NER kedvenc útépítő cége Afrikában vesz részt egy 125 milliárdos beruházásban

2018.05.16. 10:24

Az állami útépítéseken (Simicska Lajos kiszorítása óta) rendszeresen taroló Duna Aszfalt részt vesz a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Zambiát összekötő út megépítésében, írja a G7. A lapnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősítette, hogy a cég konzorciumi tagként részt vesz a beruházás kivitelezésében.

A kongói Kasomenót a zambiai Mwendával összekötő 182 kilométeres út és a hozzá kapcsolódó beruházások összköltsége 473 millió dollár, átszámolva 125 milliárd forint. Ez egy világkereskedelmi szempontból is számottevő út, amely napokkal lerövidíti majd a kongói ásványkincsek szállítását a tengeri kikötőkhöz.

A külügyminisztérium szerint a projekt alátámasztja a déli nyitás létjogosultságát, hiszen a komplett tervezés és projektvezetés is magyar céghez köthető. A Duna Aszfalt a Mészáros Lőrinccel is gyakran üzletelő Szíjj László tulajdonában áll, aki a Napi.hu idei listája szerint 55 milliárd forintos vagyonával a 17. leggazdagabb magyar.

A G7 szerint az útépítés előkészítésén közel egy évtizede dolgozik René Hutton-Mills, ghánai származású magyar üzletember. A férfi rokoni kapcsolatainak köszönhetően kezdte el kongói terjeszkedését, sógora Mosie Katumbi, Kongó egyik leggazdagabb embere, aki 2007 után a gazdag Katanga tartomány kormányzója volt.

Az út megépítéséről szóló szerződést végül 2016-ban írták alá Zambia fővárosában, Lusakában. Az aláírásról akkoriban a magyar kormány is beszámolt. A tervek szerint 2018-ban indul az útépítés, a Hutton-Millshez kötődő Ged Africa a beruházásért cserébe 25 éven át üzemeltetné az utat, ezt követően pedig Kongó és Zambia venné át az üzemeltetését. A lap értesülései szerint az útdíj egy útra 600 dollár lehet (160 ezer forint), ami az európai útdíjakhoz képest megdöbbentően magasnak tűnik, de a helyi viszonyok alapján reális ár.

A projekt előkészítésében részt vett Serfőző Péter magyar ingatlanokkal foglalkozó üzletember is, aki a magyar sajtóban többször szerepelt már, Giró-Szász András korábbi kormányszóvivő volt sógoraként. Serfőző jogilag már nincs benne a projektben, de a G7-nek elmondta, a korábbi számításaik alapján az üzleti modell könnyen finanszírozhatónak tűnik, 6-7 éven belüli megtérüléssel számolnak, még úgy is, hogy az érintett afrikai államok csak pár millió dollár értékben tesznek bele pénzt.