Árpád
-2 °C
4 °C

A NER kedvenc útépítő cége Afrikában vesz részt egy 125 milliárdos beruházásban

2018.05.16. 10:24

Az állami útépítéseken (Simicska Lajos kiszorítása óta) rendszeresen taroló Duna Aszfalt részt vesz a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Zambiát összekötő út megépítésében, írja a G7. A lapnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősítette, hogy a cég konzorciumi tagként részt vesz a beruházás kivitelezésében.

A kongói Kasomenót a zambiai Mwendával összekötő 182 kilométeres út és a hozzá kapcsolódó beruházások összköltsége 473 millió dollár, átszámolva 125 milliárd forint. Ez egy világkereskedelmi szempontból is számottevő út, amely napokkal lerövidíti majd a kongói ásványkincsek szállítását a tengeri kikötőkhöz.

A külügyminisztérium szerint a projekt alátámasztja a déli nyitás létjogosultságát, hiszen a komplett tervezés és projektvezetés is magyar céghez köthető. A Duna Aszfalt a Mészáros Lőrinccel is gyakran üzletelő Szíjj László tulajdonában áll, aki a Napi.hu idei listája szerint 55 milliárd forintos vagyonával a 17. leggazdagabb magyar.

A G7 szerint az útépítés előkészítésén közel egy évtizede dolgozik René Hutton-Mills, ghánai származású magyar üzletember. A férfi rokoni kapcsolatainak köszönhetően kezdte el kongói terjeszkedését, sógora Mosie Katumbi, Kongó egyik leggazdagabb embere, aki 2007 után a gazdag Katanga tartomány kormányzója volt.

Az út megépítéséről szóló szerződést végül 2016-ban írták alá Zambia fővárosában, Lusakában. Az aláírásról akkoriban a magyar kormány is beszámolt. A tervek szerint 2018-ban indul az útépítés, a Hutton-Millshez kötődő Ged Africa a beruházásért cserébe 25 éven át üzemeltetné az utat, ezt követően pedig Kongó és Zambia venné át az üzemeltetését. A lap értesülései szerint az útdíj egy útra 600 dollár lehet (160 ezer forint), ami az európai útdíjakhoz képest megdöbbentően magasnak tűnik, de a helyi viszonyok alapján reális ár.

A projekt előkészítésében részt vett Serfőző Péter magyar ingatlanokkal foglalkozó üzletember is, aki a magyar sajtóban többször szerepelt már, Giró-Szász András korábbi kormányszóvivő volt sógoraként. Serfőző jogilag már nincs benne a projektben, de a G7-nek elmondta, a korábbi számításaik alapján az üzleti modell könnyen finanszírozhatónak tűnik, 6-7 éven belüli megtérüléssel számolnak, még úgy is, hogy az érintett afrikai államok csak pár millió dollár értékben tesznek bele pénzt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?